latinica  ћирилица
13/12/2019 |  11:37 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

За снимање филма о пробоју Коридора одобрено 100.000 КМ

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас Срни да је Влада одобрила 100.000 КМ за подршку снимању документарно-играног филма о пробоју коридора кроз Посавину.

Вишковић је навео да ће за овај пројекат Србија обезбиједити двије трећине новца, а Република Српска трећину, што је јуче на сједници Владе потврђено.

Нагласио да Српска треба да овјековјечи тај догађај да би будућа покољења могла да виде ко је и како бранио Републику Српску.

- Нема дилеме у погледу подршке Владе Српске том пројекту. Ми ћемо учествовати у том пројекту до његовог завршетка јер он има огроман значај за Српску. То је једна од највећих и највеличанственијих побједа Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату. Коридор је жила куцавица која је спасила западни дио Српске - истакао је Вишковић.

Говорећи о јучерашњој одлуци Владе да за подршку спортским клубовима у Српској одобри 1,5 милиона КМ, Вишковић је навео да је то учињено да би млади кроз спорт били отргнути од улице и порока.

Рекао је да ће помоћ добити 36 клубова у 18 локалних заједница, а појединачни износи биће у распону од 20.000 КМ до 150.000 КМ.

- То ће зависити од резултата клуба и нивоа на којем се такмичи. Обухваћени су разни спортови, а настојали смо да обухватимо клубове који су у вишем рангу такмичења и који иза себе имају резултате - појаснио је Вишковић.

Он је подсјетио да је на прошлој сједници Народне скупштине Републике Српске усвојен Нацрт закона о спорту чији је циљ да уреди ту област у Српској.

- То је сада неуређена област, спортска друштва функционишу као невладине организације, имају много проблема, нису у позицији да плате ни основне обавезе, судије или трошкове одласка на утакмицу, а камоли да уплаћују порезе и доприносе - каже Вишковић.

Повезане вијести:

Снимање филма о пробоју Коридора - запис о најславнијој бици Војске Српске (ФОТО/ВИДЕО)