latinica  ћирилица
13/12/2019 |  11:46 ⇒ 20:08 | Аутор: СРНА

Изетбеговић, Радончић и Комшић договорили заједнички наступ на нивоу БиХ

Предсједници СДА Бакир Изетбеговић, СББ-а Фахрудин Радончић и ДФ-а Жељко Комшић договорили су данас заједнички наступ на федералном и БиХ нивоу власти, али и у Кантону Сарајево.
Комшић, Радончић и Изетбеговић (фото: M. Kadrić) -
Комшић, Радончић и Изетбеговић (фото: M. Kadrić)

Изетбеговић је најавио да ће замјеничка мјеста у Савјету министара преузети СДА, те да ће учинити све да нови сазив буде именован до 23. децембра, да би већ наредног дана у Брисел био упућен Програм реформи.

Он је потврдио да ће министар иностраних послова у Савјету министара бити Бисера Турковић, министар безбједности Фахрудин Радончић, а министар одбране Сифет Поџић.

Лидер СДА је истакао да је данас постигнут договор о кантонима, укључујући и Кантон Сарајево.

Изетбеговић је рекао да ће се заједнички договорити о избору премијера Кантона Сарајево, да ће СДА добити седам министарских мјеста, СББ три и два ДФ. Предсједавајући Скупштине Кантона Сарајево биће из СДА.

"Имамо јако добро име и прихватљиво за све три странке и за грађане Кантона Сарајева. Мислим да сви можемо бити задовољни. Желимо направити искорак у односу на досадашња именовања", рекао је Изетбеговић.

Он је додао да нови премијер Кантона Сарајево не би требало да буде страначки опредијељен и да ће бити заједнички кандидат СДА, СББ-а и ДФ-а.

Комшић је позвао ХДЗ БиХ да отпочне процес именовање Владе ФБиХ и предложи кандидата за предсједника ФБиХ.

Радончић је потврдио да заједно иду у коалицију на нивоу БиХ, ентитета и кантона, а да је Кантон Сарајево већ договорен.

И он је упутио позив предсједнику ХДЗ-а Драгану Човићу да што прије понуди кандидата за предсједника ФБиХ, да би започео процес формирања нове владе ФБиХ.