latinica  ћирилица
13/12/2019 |  11:52 ⇒ 12:02 | Аутор: klix.ba

На конференцији у Шарм ел Шеику делегација РАК-а потрошила 60.000 КМ

За одлазак на Свјетску конференцију о радио-комуникацијама у Египту 16 представника Регулаторне агенције за комуникације БиХ и два представника Министарства комуникација и транспорта у Савјету министара у техничком мандату потрошено је 59.655 КМ јавног новца, наводи портал Клиx.
Шарм ел Шеик (фото: keytour.com.ua) -
Шарм ел Шеик (фото: keytour.com.ua)

Из РАК-а су навели да су у Шарм ел Шеик, од 28. октобра до 22. новембра, послали 16 лица и да су трошкови службеног путовања за авио-превоз, смјештај и дневнице износили 52.253 КМ.

Истакли су и да се Свјетска радијска конференција одржава сваке четири године и да представља "најважнији догађај у вези са пословима управљања радио-фреквенцијским спектром".

- БиХ као члан Међународне уније за телекомуникације има право и обавезу учешћа на овој конференцији чиме се штите интереси кориштења радио-фреквенцијског спектра у БиХ, у складу са међународним прописима - појашњавају из РАК-а и додају да су до сада представници РАК-а пет пута учествовали на овом важном свјетском догађају који окупља више од 2.000 делегата из свијета.

Из РАК-а су напоменули да је на конференцији у Египту учествовало 16 чланова који су на скуп одлазили у смјенама, у зависности од планираног распореда активности на конференцији, којој су присуствовали у просјеку по седам дана.

Путни трошкови чланова делегације Министарства који су учествовали на конференцији подразумјиевају 3.593 КМ за авионске карате, 2.628 КМ за смјештај, 1.128 КМ за дневнице и остале издатке 55,20 КМ.

Из Министарства комуникација и транспорта БиХ су рекли да су у Шарм ел Шеику боравили и њихови представници – помоћник министра и шеф Одсјека за комуникације, али да нису учествовали на панелима.

- Ова врста радне конференције не предвиђа појединачна излагања, него рад и усаглашавање радиоспектра по комитетима, а затим усвајање приједлога на пленарном дијелу конференције. Представник министарства је у складу с акредитивима учествовао на церемонији потписивања финалних аката конференције - појаснили су из Министарства комуникација и транспорта.

Остаје нејасно због чега су онда представници Министарства комуникација и транспорта БиХ у извјештају са службеног путовања навели да "нису били панелисти, јер БиХ није имала приједлога ни званичних примједби на друге приједлоге", преноси поменути портал.