latinica  ћирилица
13/12/2019 |  12:18 | Аутор: СРНА

Од наредне године сертификациона кућа

Сертификациона кућа "Органик контрол систем" из Суботице отворила је пословну једницу на територији Републике Српске која од почетка наредне године почиње са радом у Крнетама, општина Лакташи, изјавила је данас Драгана Зец из Одјељења за биљну производњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

- У Српској је до сада постојала једна организација за контролу и сертификацију органске производње, што је било недовољно за домаће потребе. На раније одржаној заједничкој сједници ресорних министара Српске и Србије кандидовано је отварање још једне такве пословне јединице на територији Српске", рекла је Зец новинарима у Бањалуци током представљања ове сертификационе куће.

Директор "Органик контрол система" Ненад Новаковић истакао је да ће ова кућа произвођачима у Српској омогућити кроз контролу и сертификацију стицање сертификата за домаће и тржиште ЕУ, те омогућити извоз и у Швајцарску.

Он је навео да се систем контроле и сертификације обавља по акредитованом стандарду "17-065", који јасно прописује одређене елементе тих процеса, нагласивши да је тај стандард јасно и прецизно одредио да сву одговорност за производ сноси произвођач.

Власник фирме "Природно биље" из Бањалуке Недељко Кустурић рекао је да постоји више разлога за овакву контролу, а један од њих је тај што даје предност домаћим произвођачима у односу на стране компаније којима се не може конкурисати количинама, него квалитетом производа.

- У посљедње вријеме је све више хране која није ни најздравија, ни најквалитетнија и то је разлог више да имамо сертификациону кућу на располагању произвођачима коју ћемо стално моћи да консултујемо за процедуре како би се добио одговарајући сертификат - истакао је Кустурић.