latinica  ћирилица
13/12/2019 |  13:40 ⇒ 15:36 | Аутор: СРНА

Нижа камата за кредите младим брачним паровима

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас Срни да је Влада Српске измијенила критеријуме за пласман кредита Инвестиционо-развојне банке Српске, чиме је младим брачним паровима и породицама са дјецом са потешкоћама у развоју, као и привредницима, омогућено задуживање за рјешавање стамбеног питања и улагање у нову технологију по веома повољним условима.
Станови Бањалука (фото:banjaluka.net) -
Станови Бањалука (фото:banjaluka.net)

Вишковић је истакао да је уведена нова кредитна линију за младе брачне парове млађе од 30 година за које ће каматна стопа за кредите за куповину станова бити испод три одсто.

- То је пронаталитетна мјера како бисмо помогли младим људима да што прије ријеше своје стамбено питање и да их задржимо на овим просторима - нагласио је Вишковић.

Према његовим ријечима, нова кредитна линија уведена је и за родитеље или старатеље који брину о дјеци са потешкоћама у развоју за рјешавање стамбених питања, а каматна стопа биће од три до три и по одсто.

- Све су то ствари које радимо с циљем побољшања живота наших грађана и да им помогнемо - каже Вишковић.

Он је појаснио да је привреди смањена каматна стопа на кредите којима финансирају увођење нових технологија које су потребне реалном сектору да би био конкурентнији и спремнији за извоз.

- Смањили смо каматну стопу ИРБ-а са један на 0,5 одсто и када се урачунају и трошкови у односу са пословном банком пословни субјекти ће имати каматну стопу на кредите испод три одсто - истакао је Вишковић.