latinica  ћирилица
13/12/2019 |  13:52 ⇒ 14:13 | Аутор: СРНА

Одгођено увођење санкција БиХ

Енергетска заједница данас није проширила санкције против БиХ због кршења обавеза из Споразума о Енергетској заједници, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату.

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић рекао је да је након исцрпне дискусије обезбијеђено да санкције БиХ не буду уведене, додавши да су ставове БиХ подржале још неке земље чланице Енергетске заједнице.

- Надам се да ће ово додатно вријеме власти у Републици Српској и Федерацији БиХ паметно искористити и дати сагласност за усвајање кључних докумената као што су закон о електричној енергији и одлука о течним нафтним горивима - истакао је Шаровић.

Према његовим ријечима, закон о електричној енергији и гасу БиХ, који је Министарство спољне трговине још прије двије године упутило у процедуру, потребно је хитно усвојити и тиме, осим санкција, спријечити даљу штету коју трпи енергетски сектор, али и сви грађани.

На састанку је договорено да статус сваке земље у оквиру Енергетске заједнице буде појединачно размотрен у првој половини наредне године.

Из ресорног министарства подсјећају да је претходно из Секретаријата Енергетске заједнице најављено да ће Министарски савјет Енергетске заједнице продужити санкције због неспровођења мјера из споразума, те да ће бити уведене и додатне санкције бити у виду суспензије права земље.

- Ове мјере најављене су због неиспуњавања обавеза у оквиру Другог енергетског пакета у сектору гаса, због неиспуњавања директиве о количини сулфата у горивима и због неиспуњавања обавеза из Трећег енергетског пакета - наводи се у саопштењу