latinica  ћирилица
13/12/2019 |  15:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Штрахе искључен из Слободарске партије Аустрије

Слободарска партија Аустрије (ФПО) искључила је данас из свог чланства доскорашњег лидера Хајнц-Кристијана Штрахеа.

Одлуку о искључењу донио је бечки одбор ФПО, саопштио је, на конференцији за штампу, лидер странке Норберт Хофер.

Он је указао да је бечки одбор тиме слиједио одлуку партијског суда.

Чланство Штрахеа у ФПО је, почетком октобра, суспендовано, а одлука о “избацивању“ из странке донесена је сада, након што су три слободарска посланика у бечкој скупштини иступила и основала нову странку, за коју се претпоставља да би требало да омогући повратак Штрахеа у политику.

Штрахеу се, у ФПО, пребацује, прије свега, да је новцем странке плаћао приватне рачуне.

Иначе, Штрахе је средином маја био принуђен да поднесе оставку на све политичке функције усљед корупционашке афере “Ибица“, снимку направљеном прије двије године на којем се види како једној наводној нећаки једног руског милијардера нуди државне послове за финансијску подршку његовој странци уз заобилажење контролних органа.

Већ дуже се спекулисало да Штрахе жели да се врати у политику, те је покушао и да се наметне новом врху ФПО, а пошто у томе није успио, на изборе у Бечу, који ће се одржати идуће године, могао би изаћи са новом странком.

Према истраживањима јавног мњења, Штрахе и даље има велики број присталица, што ће довести до дубоке подјеле унутар ФПО и одлива гласача странке која је од афере “Ибица“ драстично “пала“.