latinica  ћирилица
13/12/2019 |  17:17 | Аутор: СРНА

Усвојена два члана оптужбе у процесу опозива Трампа

Одбор за правосуђе у Представничком дому Конгреса САД усвојио је два члана оптужбе у процесу опозива америчког предсједника Доналда Трампа.

Одбор је јуче одржао састанак само неколико минута након оштре дебате у вези са текстом оптужби за злоупотребу моћи и опструкцију Конгреса која је трајала 14 часова.

Предсједник Одбора за правосуђе Џери Надлер јуче је одгодио гласање, саопштивши да ће оно бити одржано данас у 10.00 часова.

Саопштење је изазвало бијес у редовима Републиканске странке, чији представници тврде да је Демократска странка то учинила како би добила бољи резултат током дана у односу на исход гласања касно ноћу.

Демократе истичу да су жељели да осигурају то да америчка јавност свједочи гласању, те да би их републиканци у супротном оптужили да гласају о оптужбама у процесу опозива касно у ноћ.

Демократска странка сматра да је Трамп злоупотријебио положај вршењем притиска на Украјину да покрене истрагу против његових политичких противника, конкретно Џозефа Бајдена, те да је то учинио прекидањем пружања војне помоћи.

Странка оптужује Трампа и да је блокирао покушај Конгреса САД да истражи случај.

Из Републиканске странке саопштено је да се усвојеним члановима Трамп не оптужује за конкретно кривично дјело, те да је оптужба за злоупотребу власти ништа друго до спора у вези са политиком, јавио је АП.

Очекује се да ће Представнички дом Конгреса САД гласати о оптужби у сриједу, 18. децембра.