latinica  ћирилица
13/12/2019 |  18:28 ⇒ 14/12/2019 | 07:46 | Аутор: РТРС

За два бањалучка вртића пола милиона КМ; Брига о најмлађима трајни приоритет (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да брига о најмлађима мора да буде трајни приоритет институција Српске, републичких власти, као и локалних заједница.

- Не смијемо дозволити да велике политичке теме и свакодневни проблеми са којима се на том пољу суочавамо засјене најважнији циљ и основну сврху нашег политичког дјеловања, а то су наша дјеца која представљају будућност Републике Српске - истакла је Цвијановићева на академији поводом обиљежавања 70 година најстаријег бањалучког вртића "Јежева кућица".

Цвијановићева је рекла да је то смисао Програма демографске обнове Републике Српске, који је покренут не само у циљу подстицања рађања и позитивног природног прираштаја, већ и како би се обезбиједили адекватни услови за породицу, родитељство, те раст и развој дјеце у Српској.

Она је поручила да у том процесу предшколско образовање има веома значајну улогу и да је због тога од пресудног значаја да у Српској има довољно уређених вртића, као и стручан кадар који ће се бринути о најмлађим становницима Републике.

- Ово је прилика да се захвалим свим радницима који неуморно раде у нашим предшколским установама и на доприносу који дају у процесу социјализације, образовања и васпитања наших најмлађих генерација - рекла је предсједница Српске.

Фото: РТРС

Она је истакла да су институције Републике Српске чврсто опредијељене да се заједничким настојањима републичких и локалних власти, свим малишанима у Српској обезбиједе адекватни услови за смјештај у предшколским установама.

Најавила је да ће наредне године, уз подршку Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију а кроз пројекат "Енергетска ефикасност у јавним зградама", бити реновирана два највећа бањалучка вртића. Ријеч је о вртићима "Наша дјеца" који се налази у центру града и "Невен", који се налази у насељу Обилићево, у којима укупно борави више од 500 најмлађих Бањалучана. За ову намјену обезбијеђена су средства у износу од 500.000 КМ.

- Већ годинама, кабинет предсједника Републике, самостално, или у сарадњи са Владом Републике Српске, помаже изградњу нових или санацију постојећих вртића широм Републике Српске, на задовољство наших малишана, њихових родитеља и наших васпитача и других запослених у прешколским установама - навела је Цвијановићева.

Фото: РТРС

Она је подсјетила да на подручју Бањалуке, у оквиру Центра за предшколско васпитање и образовање, постоје 24 вртићка објекта, у којима борави више од 2.200 малишана.

- Наша намјера јесте да побошљамо постојеће капацитете, али да истовремено изградимо и нове, како би у највећем граду Српске у наредних неколико година било довољно смјештаја за сву дјецу предшколског узраста, али и да на исти начин третирамо све наше општине и градове - навела је Цвијановићева.

Она је истакла да је на том плану до сада много урађено, те да је тренутно у Бањалуци у току изградња још два вртића у насељу Старчевица, као и тронамјенског објекта на Петрићевцу, који финансира Влада Србије, а у оквиру којег ће бити изграђен и дјечији вртић.

Честитајући рођендан вртићу "Јежева кућица", дјеци, родитељима и свим запосленима, предсједница Српске је изразила задовољство због обиљежавања 70. годишњице ове установе, значајне за најстарији бањалучки вртић и историју предшколског образовања у Бањалуци.

Подсјетила је да је овај вртић основан 1949. године, те да су први малишани који су у њему боравили била дјеца радника Фабрике дувана која се налазила у непосредној близини вртића.

- Од тада, па све до данас, "Јежева кућица" је пуних седам деценија била и остала други дом бројним генерацијама дјеце из свих дијелова града, а данас у њој свакодневно борави 48 малишана - навела је Цвијановићева.

Предсједница Српске је рекла да је поносна на то што најстарији градски вртић 70. рођендан дочекује у новом руху, са санираним кровом, реновираном фасадом и замијењеном столаријом, тако да ће малишани убудуће имати много боље услове за боравак у овој предшколској установи.

Фото: РТРС

Директорка Центра за предшколско васпитање и образовање Бањалука Јелена Куртиновић рекла је да јој је задовољство што Вртић "Јежева кућица" прославља 70. рођендан на свечан начин.

- Трудимо се да све значајне датуме обиљежимо неком својом активношћу и то је оно што дјеца, а и родитељи највише воле, јер се тада види колико су малишани креативни - рекла је Куртиновићева.

Она је навела да је у 24 објекта, колико Центар има, смјештено 2.300 дјеце, те да је потребно повећати капацитете како би се повећао обухват дјеце у предшколском образовању.

Замјеник градоначелника Бањалуке Срђан Амиџић рекао је да су дјеца најзначајнији сегмент у друштву, те да им је потребно пружити сву могућу пажњу.

- Град Бањалука ће се свакако трудити да у наредном периоду повећа колико је то могуће капаците Центра за предшколско васпитање и образовање и не сумњам да ћемо имати сарадњу републичких институција, прије свега предсједника - рекао је Амиџић.

Он је посебну захвалност изразио предсједници Републике Српске која својим присуством, али и материјалном подршком доприноси да малишани одрастају безбрижније.