latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:06 ⇒ 19:10 | Аутор: Агенције

Давутоглу основао нову странку

Бивши турски премијер Ахмет Давутоглу основао је нову политичку странку којом ће настојати да сруши 17-годишњу владавину предсједника Реџепа Тајипа Ердогана и његове Странке правде и развоја (АК партије).

Давутоглу, који је обављао функцију премијера и био један од водећих људи у АК партији од 2014. до 2016. године, данас је представио странку Будућност на конференцији за новинаре у Анкари.

Говорећи пред логотипом странке на којем преовладава зелени лист, Давутоглу се заложио за поштивање људских права и слобода мањина.

- Примарна одговорност државе је да осигура политичке, културне и економске услове који су темељ за достојанство њених грађана. Не може постојати држава која занемарује људска бића и њихова основна права или их своди на ствари. Основа демократске управе је поштовање основних права и слобода свих грађана - рекао је Давутоглу.

Критикујући уставне промјене које су, како каже, концентрисале власт у Ердогановим рукама, Давутоглу је рекао да је предсједнички систем уведен након референдума 2017. довео до наглог пада демократских стандарда, пишу страни медији.