latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:33 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Наредне године за привреду 30 милиона КМ

У сљедећој години из Буџета Српске за помоћ привреди биће издвојено 30 милиона марака, потврдио је предсједник Владе Радован Вишковић, након састанка са представницима Привредне коморе.

У сусрет посебној сједници Народне скупштине, на којој ће бити разматрани кључни економски документи за 2020. годину, Вишковић је о Приједлогу Буџета и Програму економских реформи, разговарао и са представницима Уније удружења послодаваца.

Седам мјера дефинисала је Влада као кључне у наредне три године. Повећање конкурентности и продуктивности привреде, одржив здравствени сектор, боља организација јавних предузећа, образовање прилагођено потребама привреде, побољшање демографске позиције, информационе технологије и међународна сарадња. За реализацију прве мјере, Влада је у Буџету за 2020. годину планирала 30 милиона марака. Акценат је на новим технологијама.

- Милион марака у Министарству енергетике и рударства, те милион КМ у Министарству привреде и предузетништва. Имамо и 7,9 милиона КМ резервисаних за поврат дијела уплаћених пореза и доприноса - рекао је премијер Српске.

Управо су мјере које ће обезбиједити конкурентнију привреду, један од захтјева Привредне коморе. Домаћини састанка задовољни су предложеним мјерама. Указују на проблем одлива радне снаге, због чега и траже више подршке када је ријеч о технолошком напретку.

- Један од приједлога била су издвајања за подршку технолошком развоју предузећа. То није дефинисано у буџету у номиналном износу. Имамо увјерење да ће то бити договарано - рекао је Борко Ђурић предсједник Привредне коморе Републике Српске.

Преемијер је додао да ће Влада Српске на наредној сједници размотрити, а вјерује и прихватити захтјев Привредне коморе за повећање гранта за технолошки развој предузећа.

- Дјеловаћемо амандмански - додао је Вишковић.

Помоћ привреди биће и кредити ИРБ-а по повољнијим условима, на које ће имати право и млади брачни парови. Каматна стопа на те кредите, како је Вишковић најавио, износиће три одсто. Предсједник Владе наглашава да је Буџет за сљедећу годину већи за 108 милиона марака у односу на ребаланс овогодишњег и да је развојног карактера.