latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:51 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Почела гасификација Рафинерије у Броду

Након бројних спекулација о томе да ли Руси остају или одлазе, Рафинерија нафте у Броду гради гасовод. Тиме је почела и реализација кључне фазе гасификације једине рафинерије у БиХ. Овај пројекат значиће јефтинији процес производње и здравију животну средину, грађанима с обје стране Саве.

Дужина је гасног цјевовода у Рафинерији нафте у Броду је 1.850 метара, чија је изградња коначно почела, а која би према најави из "Оптима групе", требало да буде завршена до краја године.

У оквиру друге фазе, планиран је и ремонт мостовног цјевовода за прелаз гаса преко ријеке Саве и прикључивање на магистрални гаосовод у Хрватској. До краја децембра очекују се резултати испитивања продуктовода који се налази у Хрватској, а потом и формирање детаљног плана ремонта, саопштено је из Оптима групе.

Вијест о радовима на гасификацији, дуго је чекана и због све чешћих политичких сукоба на релацији власт – опозиција, због оптужби да се руски инвестирор повлачи. Да Руси остају, потврђено је и током посљедњег сусрета ресорног министра Петра Ђокића и руског амбасадора Петра Иванцова који је потврдио да ће Рафинерија нафте у Броду да настави своју дјелатност.

Реализација пројекта значиће и смањење негативног утицаја на животну средину што је био разлог честих протеста с друге стране Саве, у Славонском Броду.

- Гас представља природно и еколошко прихватљиво гориво које у поређењу са осталим фосилним горивима, као што је и мазут, има мање емисије CО2 (угљендиоксида) и као такав доприноси очувању квалитета животне средине, првенствено квалитета ваздуха - саопштило је Министарство за просторно планирање, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Уз квалитетнији ваздух, гасификација Рафинерије требало би да допринесе и појефтињењу процеса производње, па очекивано и јефтинији производ. Економиста Александар Љубоја каже, да причу о повлачењу или останку руског инвеститора треба гледати и очима геополитике.

- Сама прича око Турског тога, Сјеверног тока 2, све то кад видите долазите до закључка да је то једна дугорочна енергетска стратегија и путеви енергије. Комуникација и телекомуникација су гарант. Онај ко инфраструктуру гради има амбицију да ту и остане - каже Љубоја.

Професор на Машинском факултету у Бањалуци Петар Гверо, такође потврђује позитивне ефекте које ће допринијети гасификација и наводи још један – прилагођавање условима тржишта Европске уније.

- Да би сте чак могли да извозите финални производ на тржиште Европске уније морате да поштујете коришћење такозваних најбољих расположивих технологија. То је један од начина прилагођавања будућем тржишту Западне Европе - истиче Гверо.

 До завршетка ремонта, погони унутар Рафинерије остају угашени. Почетак њиховог рада планиран је по завршетку гасификације, 2020. године.