latinica  ћирилица
13/12/2019 |  19:53 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Органски сертификат произвођачима из Српске на дохват руке

Да ли би за производ платили више, када би били сигурни да у производњи нису коришћени пестициди? Већина купаца обично одговара са "ДА", па потражња за органским производима у развијеним земљама расте и до 40 одсто.

Од данас ће органски сертификат произвођачима из Српске бити на дохват руке.

Тоне љековитог биља и воћа пут до тржишта Италије, Македоније, Хрватске, Србије, започињале су поред Бањалуке. Младен Стојичић објашњава - овдје се припрема сировина за чајеве и врши услужно паковање за стране партнере. Сушена јабука коју данас обрађују, за неколико дана биће у Италији.

- Треба је самљети у прах и то се касније пакује у филтер врећице - каже Младен Стојичић, Природно биље, Бања Лука.

Неколико година имали су колективни сертификат органске производње. Било је и скупо и комликовано, али затражиће га поново, јер и без потврде, годинама раде у складу са органским принципима.

- Цијена мора бити нешто већа јер је 30% принос мањи, а трошкови знају бити и скупљи - сматра Недељко Кустурић, Природно биље, Бања Лука.

Органски произвођачи од почетка наредне године моћи ће да сертификују своје артикле уз помоћ суботичког "Органик контрол система" - који је отворио пословну једницу у Лакташима. Заинтересовани произвођачи, каже Ненад Новаковић, сами гарантују за план управљања производњом, пописују површине, сјетву, жетву и пласирање.

- Сву одговорност за производ сноси произвођач, а сертификациона кућа је обавезна да донесе одлуку на основу доказа. То је тај извјештај о контроли, извјештај који произвођач води о својој производњи - истакао је Ненад Новаковић, директор сертификационе куће "Органик контрол систем".

Драгана Зец из Одјељења за биљну производњу Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске рекла је да има 40-50 ових произвођача, оних који су радили, али нису никада имали органски сертификат.

Процјењује се да потражња за органским производима у развијеним земљама расте за 40 одсто, у односу на производњу са стопом раста од 10-15 одсто.