latinica  ћирилица
13/12/2019 |  21:40 ⇒ 14/12/2019 | 12:03 | Аутор: СРНА

Олуја у Истри и Далмацији (ВИДЕО)

У Хрватској је олуја погодила сјеверни Јадран и креће се према средњем дијелу обале, а у Ровињу је већ пало више од 70 литара кише по метру квадратном.
Поплављен Врањиц у Сплиту - Фото: dalmacijanews.com
Поплављен Врањиц у СплитуФото: dalmacijanews.com

Олујно невријеме захватиће велики дио Далмације. Југо је у сталном јачању, а у Сплиту су најјачи удари до 19.00 часова били до 114 километара на час. Таласи на сплитској риви достижу до првих објеката.

На Јадрану дува снажно југо, а са италијанске стране обале врло је јака трамонтана, која је донијела хладни ваздух с Алпа па је подручје од Равене све до Анконе забијелио снијег, јавила је "Далмација данас".

Јако југо повећава таласе на мору које ствара све веће проблеме у морском саобраћају. Трајект Ластово тренутно плови према Корчули, а бори се с орканским југом и врло високим таласима.

У прекиду су трајектне линије: Валбиска-Мераг, Лопар-Валбиска, Призна-Жигљен, Порозина-Брестова, Шибеник-Каприје-Жирје, Дрвеник-Сућурај, Сумартин-Макарска, Трогир/Солине-Дрвеник Мали - Дрвеник Вели, Прапратно-Собра и Дубровник-Лопуд-Суђурај.

И катамаранске линије не саобраћају: Пула-Задар, Ријека - Црес - Мали Лошињ, Ријека-Лун-Раб, Сплит-Рогач-Милна, Сплит-Хвар-Корчула, Сплит-Вис, Сплит-Бол-Јелса, Сплит - Хвар - Вела Лука - Убли.

У прекиду су и бродске линије: Комижа-Бишево, Задар-Преко, Рава-Иж-Задар, Иловик-Мртвашка, Мали Лошињ - Уније - Сусак и Дубровник-Колочеп-Лопуд-Суђурај.