latinica  ћирилица
13/12/2019 |  21:51 | Аутор: БЕТА

Гојковић: Договорено да се избори не одрже у марту

Предсједница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је данас послије треће рунде међустраначког дијалога о изборним условима уз посредство представника Европског парламента да предстојећи избори неће бити одржани у марту, већ у неком каснијем периоду, али оном који Устав Србије дозвољава.
Maja Гојковић (Фото: istinomer.rs) -
Maja Гојковић (Фото: istinomer.rs)

- Усагласили смо се да избори не буду одржани у марту него да предсједник Србије (Александар Вучић) коме је то уставна надлежност, одлучи у оквирима који су му дати Уставом и законом о крајњем датуму у ком би могли да буду одржани избори, а како би омогућили имплементацију свих закључака које смо договорили у ове три рунде дијалога - рекла је Гојковић на конференцији за новинаре у Београду.

Она је казала да један од закључака разговора са трочланом делегацијом Европског парламента и успостављање Надзорног одбора Скупштине Србије, који ће се као приједлог наћи на наредној сједници Скупштине, "што ће бити први такав одбор у вишестраначкој Србији".

Гојковић је рекла да је постигнут договор и о избору пет нових чланова РЕМ-а по принципу 3 плус 2.

Одговарајући на питање новинара када најкасније избори могу бити одржани Гојковић је рекла да "мора да се израчуна који је то датум а да избори буду редовни".

- Мислим да је добро одлагање које ће омогућити грађанима Србије да се одлуче између двије различите политичке опције. Ми нисмо забринути за исход избора без обзира када ће бити одржани. Заједнички циљ је пуноправно чланство у ЕУ и желимо да личимо на државе које су већ дио ЕУ и на изборне процесе у тим државама - казала је Гојковић.

Она је рекла "да би било боље да они који су тражили дијалог и учествују у њему".

Посредник Европског парламента Кнут Флекенштајн је рекао да је значајан напредак то што ће у РЕМ-у од укупно девет чланова бити пет нових лица, као и да "бојкот избора није право рјешење и да они који су се одлучили за бојкот треба о томе да размисле поново".

Шефица делегације у парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање ЕУ Тања Фајон је рекла да је задовољна напретком који је данас постигнут и да то отвара простор да се нешто мијења.

- Нови прописи за националну телевизију који морају бити спроведени прије почетка изборне кампање. То су услови за слободу и кредибилност медија - рекла је Фајон.

Извјестилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик је рекао да за "остваривање напретка у изборном процесу остаје питање имплементације онога што је данас договорено".

Он је рекао да ће се у наредном периоду састати са представницима Европског парламента и Европске комисије како би видјели на који начин они могу да подрже остваривање обавеза за унапређење изборних услова у Србији, као и да ће бити формирана краткотрајна Мисија Европског парламента која ће испратити изборни процес наредне године.