latinica  ћирилица
14/12/2019 |  07:45 ⇒ 20:07 | Аутор: РТРС

Братунац: Парастос за 109 убијених Срба

У цркви Светог пророка Илије у братуначком селу Бјеловац биће служен парастос за 109 убијених Срба из тог и сусједних села Сикирић и Лозничка Ријека, од којих су њих 68 масакрирале муслиманске снаге из Сребренице 1992. године.
Бјеловац - парастос - Фото: РТРС
Бјеловац - парастосФото: РТРС

За овај, као и за све остале злочине почињене над Србима у Подрињу, нико није одговарао иако су правосудним органима БиХ поднесени бројни докази и свједочења.

Почетак парастоса најављен је за 13.00 часова, а организатори су Борачка организација из Братунац и Бјеловачка црквена општина.

Велико српско страдање и злочин над цивилима у Бјеловцу и околини догодио се у рану зору 14. децембра 1992. године када су јаке муслиманске снаге из Сребренице и бројних муслиманских села, под командом Насера Орића, упале у ова села на обали Дрине и починиле масакр над становништвом које је још спавало.

Муслиманске снаге су у кућама масакрирале и убијале нејач и спаљивале све што су стигле - жене, дјецу и старце.

Двије трећине убијених били су цивили који су спавали.

Након почињеног масакра, муслиманске снаге су потпуно опљачкале српску имовину, а онда попалиле ова три села, те групу заробљених жена и дјеце одвеле у логор у Сребреницу, гдје су злостављани и мучени.

Предсједник Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Братунац Радојка Филиповић рекла је Срни да у Тужилаштву БиХ уопште не постоји предмет у вези са злочинима у Бјеловцу 14. децембра 1992.

- Према нашим сазнањима, у Тужилаштву БиХ не постоји предмет о злочинима у Бјеловцу иако су вођене неке истражне радње. То је за осуду и то је слика рада правосуђа и једностраног приступа према жртвама. За српске жртве нико не одговара и та ретроградна пракса у раду правосуђа БиХ се не мијења од његовог оснивања - изјавила је Филиповићева.

Филиповићевој су тог дана у Бјеловцу убијени супруг Драган и свекар Славољуб са још 66 мјештана.

Ова села још нису у цијелости обновљена и многи преживјели мјештани још не могу да се врате јер им ни 27 година касније куће нису обновљене.