latinica  ћирилица
14/12/2019 |  09:15 ⇒ 10:42 | Аутор: СРНА

Крајишник: Буџет реалан и уравнотежен

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник рекао је да је предложени буџет Српске од 3,425 милијарди КМ за наредну годину, према коме је планиран суфицит од 20 милиона КМ, реалан и уравнотежен.
Миленко Крајишник - Фото: СРНА
Миленко КрајишникФото: СРНА

Крајишник је оцијенио за "Глас Српске" да су пројекције буџетских прихода добро урађене, додајући да би се за приходе од индиректних пореза могло рећи да су оптимистични.

- Њихов предвиђени раст од око пет одсто је остварив, али под условом да се у наредној години примјењују адекватни коефицијенти у расподјели прихода који су у складу са кретањем крајње потрошње. Процјене су генерално добре, а морају бити усвојени нови коефицијенти, односно да не буде расподјеле на штету једне или друге стране у БиХ - рекао је Крајишник.

Он је рекао да Српска и Федерација БиХ дуже вријеме не успијевају договорити расподјелу прихода од индиректних пореза и упозорио да постоји могућност да се приходи не остваре у планираном износу ако се и даље буде примјењивао нижи коефицијент, што ће се одразити на буџет.

Крајишник је навео да се у одабиру јавних инвестиција мора водити рачуна о томе које ће од њих највише допринијети укупном економском развоју Српске и да то неће негативно утицати на раст текућих расхода буџета.

Говорећи о програму економских реформи, Крајишник је истакао да су његови циљеви добро постављени, ризици идентификовани, а већина мјера адекватна за отклањање препрека.

Он је констатовао да је буџет Српске ликвидан и да се обавезе извршавају на вријеме.