latinica  ћирилица
14/12/2019 |  11:02 | Аутор: РТС

Српски бомбардер бржи од звука: Неухватљив и са земље и са неба (ВИДЕО)

Војска Србије ради на модернизацији свог наоружања, а један од пројеката је и модернизација борбеног авиона "Орао". То је авион који лети брже од звука, а детаљна испитивања конструкције авиона показала су да "Орао" може да лети до 2042. године.
Српски бомбардер "Орао" (фото: CC BY-SA 4.0 / Picasa 2.7�/ Vikipedija/KGyST) -
Српски бомбардер "Орао" (фото: CC BY-SA 4.0 / Picasa 2.7�/ Vikipedija/KGyST)

Ријетки су примјери у свијету да једна мала земља направи авион који лети брже од звука. То је урадила Југославија у сарадњи са Румунијом средином седамдесетих година. Ријеч је о авиону Ј-22 "Орао". Овај авион у Војсци Србије још лети, а летјеће још веома дуго јер се ради на његовој модернизацији, пише РТС.

То наводе Миодраг Марковић, из фирме "Телеоптик жироскопи", и пуковници и пилоти Војске Србије Дејан Васиљевић и Зоран Продановић, који предводе цивилно-војни тим за модернизацију авиона "Орао".

Главни дјелови модернизације су нападно-навигацијски систем, оптичко-електронски уређаји и паметно наоружање.

- Под тим подразумјевамо да ћемо моћи да остваримо исти ефекат на циљ са двоструко мање, па и више од двоструко мањег броја авиона. Ако су нам за уништење неког циља сада потребна три авиона, то ћемо моћи са само једним ваздухопловом - објашњава пуковник Дејан Васиљевић, командант 98. ваздухопловне бригаде.

Модернизовано наоружање чиниће такозвани паметни пројектили, чија је прецизност у рангу сличних борбених система у свијету.

- Основни носилац је вођена ракета ВРВЗ-200, која ће омогућити авиону "рао" дејства са висине од 7.000 метара на даљину од 40 километара, и то у условима ноћи и сложеним и повољним метеоролошким условима. Тиме се добија већа могућност преживљавања авиона "орао" - истакао је пуковник Зоран Продановић, замјеник команданта 98. ваздухопловне бригаде.

Неухватљив и са земље и са неба

Авион "Орао" има ријетку способност летења на малим висинама, мањим од 50 метара, што га чини неухватљивим за дејство и са земље и са неба. На њега ће бити постављено укупно 11 нових система, са циљем да се поједностави рад пилота. Све је то доста сложено и захтјева много труда српских ваздухопловних стручњака.

- Основа система је такозвана стаклена кабина, која подразумева модерне сензоре и учествује са инерцијалним навигационим системом, прије свега, у одређивању положаја авиона - наводи Миодраг Марковић из фирме "Телеоптик жироскопи".

Као што се често говори, некада је све било квалитетно. У то, "некадашње" вријеме направљен је и "Орао". Детаљна испитивања конструкције авиона показала су да "Орао" може да лети чак до 2042. године.