latinica  ћирилица
14/12/2019 |  11:45 ⇒ 11:47 | Аутор: СРНА

Нови Зеланд: Број жртава ерупције вулкана повећан на 15

Број жртава ерупције вулкана на Новом Зеланду повећан је на 15, након што једна особа подлегла повредама у болници, саопштила је полиција.
Ерупција вулкана на Новом Зеланду (фото: Allessandro Kauffmann) -
Ерупција вулкана на Новом Зеланду (фото: Allessandro Kauffmann)

У међувремену, рониоци су пронашли још два тијела у контаминираним водама недалеко од вулканског Бијелог острва.

Повријеђени су пребачени у болнице у Новом Зеланду и Аустралији, од којих су неки задобили тешке опекотине.

Воде око острва контаминиране су након што је вулкан избацио камење, лаву и хемикалије што је довело и до смањене видљивости у мору.

- Рониоци су рекли да су видјели велики број мртве рибе и јегуља на обали и на површини - саопштила је полиција, додајући да су рониоци сваки пут по изласку из воде деконтаминирани слатком водом.

Војни тим са специјалном опремом јуче је преузео посмртне остатке шест жртава са Бијелог острва. Полиција је саопштила да је ово била операција високог ризика.

Спасиоци нису могли да извуку још два тијела, али је касније примјећено још једно тијело недалеко од обале.

Полиција је саопштила да данас неће бити настављене спасилачке операције, већ ће то бити учињено касније када то услови буду дозвољавали.

Геолошка агенција ГеоНет саопштила је данас да постоји ризик од нове ерупције у наредна 24 сата.

До ерупције вулкана, популарне туристичке дестинације за једнодневне излете, дошло је 9. децембра. Вулкан је избацивао пепео, пару и гасове.

Међу 47 људи, колико је било на острву у тренутку ерупције, било је држављана Аустралије, САД, Њемачке, Кине, Британије и Малезије.

Власти су поставиле питање зашто је уопште туристима дозвољен приступ острву када је неколико дана прије тога примјећена вулканска активност.

Премијер Новог Зеланда Џасинда Ардерн саопштила је да ће 16. децембра у 14.11 часова по локалном времену минутом ћутње бити одата почаст жртвама, тачно седам дана од ерупције.