latinica  ћирилица
14/12/2019 |  11:51 | Аутор: СРНА

У току провјера 11 кандидата за Савјет министара

У Агенцији за истраге и заштиту БиХ /Сипа/ у току је провјера 11 кандидата из реда српског и хрватског народа за министре и замјенике министара у Савјету министара, потврдио је Срни портпарол ове безбједносне агенције Лука Миладиновић.

Он је напоменуо да су ова лица претходно прошла провјеру у Централној изборној комисији /ЦИК/ БиХ.

- Примили смо 11 пријава и веома смо активни по том питању. Провјере вршимо на терену, а рок за њихов завршетак је 30 дана - рекао је Миладиновић.

Он није могао да потврди да ли су након јучерашњег састанка представника СББ-а, СДА, ДФ-а пристигле пријаве за остале кандидате за министарске позиције.

Централна изборна комисија БиХ утврдила је 12. децембра да предложени кандидати за министре и замјенике у новом Савјету министара испуњавају све потребне услове за именовање прописане Изборним законом БиХ.

Поступајући по захтјеву предсједавајућег Савјета министара Зорана Тегелтије, ЦИК је утврдио да прописане услове за министре испуњавају кандидати Војин Митровић, Сташа Кошарац, Вјекослав Беванда, Анкица Гудељевић и Јосип Грубеша, као и предложени кандидати за замјеника министра Синиша Илић, Мирко Околић, Мијо Крешић, Љиљана Ловрић и Јосип Бркић.

Треће министарско мјесто за кадар из Републике Српске, из реда "осталих", добио је ДНС за Министарство за људска права и избјеглице. Предсједништво те партије је изабрало Драшка Аћимовића, који се изјашњава као Италијан, али је сада у игри и Млађан Божовић, којег је Тегелтији предложио потпредсједник ДНС-а Ненад Нешић.

Тегелтија је јуче потврдио да је наложио да се у ЦИК и Сипи изврши провјера и за тог кандидата.