latinica  ћирилица
14/12/2019 |  12:15 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Приједор: Одржан концерт "Цијели свијет-један хор"

У организацији Града Приједора, поводом Свјетског дана хорског пјевања, у градском Позоришту синоћ је одржан концерт приједорских хорова, под називом "Цијели свијет – један хор". Публици се представило пет хорова, свих генерација.

У циљу популаризације хорског пјевања, ревијом локалних хорова, Град Приједор обиљежио је Свјетски дан хорског пјевања. Наступили су хорови основне и средње музичке школе "Саво Балабан", хор "А виста", као и хорови друштава "Осман Џафић" и "Вила".

- Нама свима у хору је то некако велика инспирација и та осјећања која нам овај хор пружа су незамјењива. Увијек имамо ту неку позитивну атмосферу - изјавила је члан Хора Основне музичке школе "Саво Балабан" из Приједора Леона Јосић.

- Ово је доказ који из године у годину све више доказује и све више окупља хорских пјевача од оних најмлађих, од три године до најстарије доби - изјавила је диригент хора "А виста" СКУД "Др Младен Стојановић" из Приједора Бранка Настић Марчетић. 

- Имамо и дјечицу и старије људе, значи све генерације. Изводимо севдалинке, илахије, све зависи од програма на који идемо - изјавила је члан Мјешовитог хора КУД "Осман Џафић" из Приједора Ајла Шљивар.

Као град у којем се више од 130 година његује хорска традиција, али и одржава хорски фестивал "Златна вила", Приједор је постао дио обиљежавања у којем сви хорови свијета, славе хорску пјесму.

- Претходне године су у међународну организацију хорске музике прихватили град Приједор, а ми ево већ трећу годину на свјетски дан хорова одржавамо код нас догађаје гдје наши локални хористи учествју у овој лијепој манифестацији - изјавио је градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

Најављено је да ће наредне године у Приједору по први пут заједно бити организован Фестивал хорова "Златна вила" и Међународни фестивал позоришта.