latinica  ћирилица
14/12/2019 |  13:27 ⇒ 17:36 | Аутор: СРНА

Терориста Jашаревић ће на прољеће тражити условни отпуст

Захтјев за раније пуштање на слободу осуђеног терористе Мевлида Јашаревића биће поднесен на прољеће, јер сада није повољан тренутак за то због повратка припадника "Исламске државе" у БиХ, рекао је Срни његов адвокат Сенад Дуповац.

Он каже да се са Јашаревићем договорио да за сада не подносе захтјев за његово раније пуштање на слободу, иако за то испуњава законске услове, јер молба не би била позитивно ријешена.

- Можемо ми написати захтјев, али он неће проћи јер сада за то није повољан моменат. Одлучили смо да то урадимо на прољеће, када се стиша ситуација са овим повратницима, односно када их депортују из Сирије - рекао је Дуповац.

Он подсјећа да Јашаревић од краја 2012. године издржава затворску казну у Зеници и да за то вријеме "није направио ниједан прекршај".

- По закону, Јашаревић може након седам година тражити да буде пуштен, а у прилог томе иде му узорно понашање и покајање које је исказао за учињено дјело - каже Дуповац.

Некадашњи припадник вехабијске заједнице у БиХ Мевлид Јашаревић је крајем 2012. правоснажно осуђен на 15 година затвора због терористичког напада на Амбасаду САД у Сарајеву 28. октобра 2011. године.

Он је тада испалио 105 метака и тешко ранио полицајца Мирсада Велића који је радио на обезбјеђењу зграде Амбасаде.