latinica  ћирилица
14/12/2019 |  13:31 | Аутор: СРНА

Наметање закона била би Инцкова антидејтонска мјера

Организација старјешина Војске Републике Српске /ВРС/ осудила је намјеру високог представника у БиХ Валентина Инцка о доношењу закона о забрани негирања геноцида, наводећи да би такав акт био антидејтонски и супротан међународном праву и ставовима Савјета безбједности.
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org) -
Организација старјешина Војске Републике Српске (фото: ostavrs.org)

- Инцко би на овај начин учинио највећи геноцид над српским народом, али би истовремено отворио врата изласку српског народа и Српске из БиХ - наводе из ове организације.

У случају да Инцко потегне за оваквом антидејтонском мјером, Организација позива власти Српске и њене представнике у заједничким институцијама БиХ да прекину сарадњу са њим и прогласе га персоном нон грата у Српској.

Они подсјећај да су на међународној научној конференцији "Сребреница-стварност и манипулације" једногласно донесени закључци да се у Сребреници није догодио геноцид и да починиоци свих злочина у Подрињу морају одговарати за злочине.

Организација старјешина ВРС сматра да Инцко, уз притисак бошњачких и неких међународних кругова, таквим законом намјерава да забрани даља истраживања о геноциду и спријечи међународне комисије у Српској на утврђивању страдања у Подрињу и Сарајеву.

- Осим тога, тиме би се отворио лов Агенције за истраге и заштиту БиХ на све Србе који мисле другачије и покренули би се процеси за вербални деликт у пристрасном Суду БиХ који углавном истражује и пресуђује Србима - наводе из Организације старјешина ВРС.

Инцко је најавио да би могао наметнути закон о забрани негирања геноцида уколико га не усвоји Парламентарна скупштина БиХ.