latinica  ћирилица
14/12/2019 |  13:41 | Аутор: СРНА

Служен помен страдалим Србима у Западној Славонији и Билогори

У селу Кусоње код Пакраца данас је организовано молитвено сјећање на страдале Србе у Западној Славонији и Билогори у периоду од августа 1991. до јануара 1992. године, када је убијено више стотина цивила, а многи се и данас воде као нестали.
Свијеће (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић) -
Свијеће (Фото: Sputnik/Радоје Пантовић)

У Цркви Светог великомученика Георгија у Кусоњама тим поводом јутрос су служени Света литургија и помен за страдало српско становништво.

Предсједник Вијећа српске националне мањине Пожешко-славонске жупаније Никола Ивановић рекао је Срни да је у егзодусу становништва тог подручја стотину села остало пусто и спаљено, док су бројни мјештани који су дочекали Хрватску војску у својим кућама убијени или нестали.

Ивановић, који је и замјеник градоначелника Пакраца, истиче да се српски народ данас окупио да се молитвено сјети свих страдалих и да позове институције да преиспитају свој рад на кажњавању одговорних за оно што се дешавало.

Он је позвао све који имају било какве информације о несталима да помогну институцијама.

Са подручја Западне Славоније и Билогоре своје домове је током рата било приморано да напусти око 50.000 Срба.

За почињене ратне злочине још нико није одговарао, а процес лоцирања и ексхумације гробница, те идентификације несталих је спор и неефикасан, саопштено је раније из Српског националног вијећа /СНВ/.

Молитвеном сјећању присуствовали су представници СНВ-а и вијећа српске националне мањине Бродско-посавске, Пожешко-славонске, Вировитичко-подравске и Бјеловарско-билогорске жупаније, делегације Самосталне демократске српске странке и други.

Организоване су посјете мјесту страдања цивила у Кусоњама, као и мјестима гдје су људи били затварани у Пакрачкој пољани, Марином селу и Рибњацима.

Сјећање на убијено, нестало и избјегло становништво Западне Славоније и Билогоре организовао је СНВ.