latinica  ћирилица
14/12/2019 |  14:23 ⇒ 14:29 | Аутор: СРНА

Походом на Виселац обиљежен Свјетски дан планина

Планинарско-еколошко друштво "Ацер" из Власенице данас је организовало поход на Виселац, један од најљепших гребена планине Јавор, у оквиру обиљежавања Свјетског дана планина.
Власеница: Планинарско еколошко друштво - Фото: СРНА
Власеница: Планинарско еколошко друштвоФото: СРНА

Предсједник "Ацера" Драган Илић рекао је новинарима да је у походу учествовало неколико десетина планинара и рекреативаца, јер је траса, дуга око девет километара, погодна за све узрасте.

Илић је истакао да планина Јавор представља непроцјењиво богатство за Власеницу, јер су то "плућа града" и станиште бројних биљних и животињских врста, али и идеално мјесто за шетњу.

- Налази се на размеђу између континенталне и медитеранске климе, тако да ћете ту наћи врсте које припадају и једној и другој клими, као на примјер Панчићеву оморику, која је карактеристична за планину Тару, али и неке врсте борова, који су типично медитерански - објаснио је Илић.

Поход на Виселац организован је у сарадњи са Комисијом за заштиту околине, културног и природног насљеђа општине Власеница и локалним Удружењем дијабетичара.

Представник Комисије Стојанка Косорић Николић рекла је новинарима да је један од циљева њиховог рада да изгради и ојача свијест о потреби заштите природних љепота, којих Власеница има у изобиљу.

- Власеница има добру природу и климу погодну за развој туризма. Има и остатке материјалне културе од прије 500 или 600 година. Важно је да покажемо стећке, Веледин град, причу о Виселцу - нагласила је Николићева.

Представник општинског Удружења дијабетичара Небојша Пејановић истакао је да је дијабетичарима неопходно што више шетње, те да је поход добра прилика да нешто добро учине за своје здравље.

- Доказано је да је један дио ове планине најбогатији озоном у Европи. Да би били здрави, треба што више да шетамо и да једемо добру храну - додао је Пејановић.

У "Ацеру" најављују обиљежавање 50 година планинарског спорта у Власеници, што ће учинити кроз бројне активности, као што су различити планинарски походи, међу којима је први "Поход на Пјеновац", традиција која је планирана за почетак фебруара 2020. године.