latinica  ћирилица
14/12/2019 |  15:51 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

Није нормално да за страдање у Бјеловцу нико није одговарао

Предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС) Миломир Савчић сматра да није нормално да упркос очигледним доказима о злочину над 68 Срба у Бјеловцу код Братунца прије 27 година још нико није одговарао.
Братунац - Савчић - парастос - Фото: СРНА
Братунац - Савчић - парастосФото: СРНА

Савчић је упитао да ли неко мисли да ће такво "дијељење правде" обезбиједити мирну и перспективну будућност у БиХ. Истакао је да све то није нормално и поред очигледних доказа и сазнања шта се овдје десило и ко су починиоци, те да је ријеч о планском и организованом злочину против српског становништва.

- То су те накнадне ране које се отварају и из године у годину продубљују чекајући правду, а у међувремену против великог броја Срба подижу се оптужнице, чак и за потпуно измишљене догађаје - нагласио је Савчић, који је данас у Бјеловцу присуствовао обиљежавању 27 година од страдања Срба .

Према његовим ријечима, да ли неко ко овако ради и "дијели" правду мисли да ће то обезбиједити мирну и перспективну будућност народима БиХ.

Предсједник БОРС је истакао да Срби, све док постоје, морају да траже правду за своје страдале јер је велики број својим животима платило слободу коју српски народ данас има, што се не смије заборавити.

Савчић је поручио да се памћење мора преносити на млађе нараштаје да не доживе исту судбину и да Срби морају истрајавати на тражењу правде, да одговарају сви који су починили злочине.

Осим неправде, јер нема процесуираних, Савчић је указао на парадоксалну ситуацију да су Срби с ове стране ријеке Дрине гинули, а да су сународници, који су у то вријеме били под међународним санкцијама, то гледали и нису пружали помоћ.

- То ће остати забиљежено у нашој и свјетској историји и то морамо памтити да нам се поново не догоди - напоменуо је Савчић.