latinica  ћирилица
14/12/2019 |  16:31 ⇒ 16:33 | Аутор: Политика

Руси и Јапанци праве робота за рад на Мјесецу

Руска компанија Андроид Технолоџи и јапански стартап ГИТАИ планирају да направе робота који ће функционисати на површини мјесеца, рекао је извршни директор руске компаније Јевгени Дудоров за ТАСС.
Робот (Фото:Пиксабеј) -
Робот (Фото:Пиксабеј)

- Колеге из Јапана размишљају отприлике у истом правцу као и ми, посматрајући корак по корак дизајн роботских система за истраживање блиског и далеког свемира. И једни и други идентификујемо Мјесец, односно роботске системе који би могли да функционишу и обављају задатке на Мјесецу као наш основни циљ“, рекао је Дудоров .

Према његовим ријечима, ГИТАИ се специјализовао за антропоморфне роботе и користи контролере сличне онима које је развила Андроид Технолоџи. Уређај омогућава управљање роботима у режиму за аватар, током којег би опонашао радње људског контролера да би извео одређене манипулације.

Прелиминарни договор о сарадњи постигнут је када су јапански представници компаније посјетили Русију ове недјеље, преноси Тањуг.

- Потписаћемо споразум о сарадњи. Касније ћемо направити заједничку структуру планова за 2020., 2021. и друге године - рекао је Дудоров и додао да ће договор ускоро бити потписан.