latinica  ћирилица
14/12/2019 |  17:26 ⇒ 17:48 | Аутор: sputniknews.com

Најмоћнији на свијету: "Арктик" упловио у Санкт Петербург

Руски универзални нуклеарни ледоломац "Арктик", најмоћнији брод те врсте на свијету, завршио је прву фазу испитивања, саопштено је из бродоградилишта "Балтички завод" у Санкт Петербургу.
Најмоћнији на свијету: „Арктик“ упловио у Санкт Петербург (фото:Sputnik/Aleksandr Galьperin) -
Најмоћнији на свијету: „Арктик“ упловио у Санкт Петербург (фото:Sputnik/Aleksandr Galьperin)

У оквиру прве фазе испитивања успјешно је провјерен рад резервних дизел мотора, а брод је постигао самосталну брзину од шест чворова.

- Комуникација, навигација и остали системи ледоломца такође су се успјешно показали у пракси - наведено је у саопштењу.

Прва етапа тестирања "Арктика" почела је 12. децембра. Комплетна испитивања требало би да буду завршена до маја 2020. године.

Универзални нуклеарни ледоломац ЛК-60ЈА "Арктик" из пројекта 22220 изграђен је по наруџбини руске државне корпорације "Росатом". У "Балтичком заводу" сада је у току изградња нуклеарних ледоломаца "Сибир" и "Урал". У августу ове године "Росатом" и "Балтички завод" су потписали уговор о изградњи још два серијска атомска ледоломца из пројекта 22220.

Универзални атомски ледоломци имају снагу од 60 мегавата и биће највећи и најмоћнији бродови те врсте на свијету.

Дужина бродова је 173,3 метра, ширина 34 метра, а потисак 33.500 тона. Ти ледоломци ће моћи да прате бродове у арктичким условима, пробијајући лед дебео и до три метра. Они ће пробијати пут бродовима с течним гасом из налазишта "Јамал", с Гиданског полуострва и с појаса Карског мора на тржишта земаља Азијско-пацифичког региона.