latinica  ћирилица
14/12/2019 |  19:32 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

Хоће ли најнижа плата у Српској бити 520 КМ?

Договора социјалних партнера о најнижој плати нема, а посљедњу ријеч, по свему судећи, даће Влада Републике Српске. Њихов приједлог је да минимална зарада у Републици Српској буде 520 КМ. Пословна заједница сматра да је повећање најнижег личног доходка за 70 КМ много. За синдикат, свако повећање је добро, али траже више.

Лицитације и преговоре социјалних партнера о најнижој плати, по свему судећи, ускоро ће прекинути Влада. Одлуку да минималац буде већи за 70 КМ подржаће и владајући СНСД.

- Ми ћемо подржавати намјеру Владе да утврди износ од 520 КМ као најнижу плату у Српској, што би требало да допринесе расту просјечне плате и приближи је износу од 1.000 КМ - рекао је предсједник СНСД-а Милорад Додик.

Послодавци, незадовољни да минималан лични доходак са 450 буде повећан на 520 КМ, најављују да више неће учествовати у преговорима о најнижој плати. Тврде да за толико повећање нема економске оправданости.

- Ако дижете најнижу плату онда смањујете разлику између квалитетнијег и неквалитетнијег радника и тиме стварате незадовољство - наводи Саша Трвић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

У Савезу синдиката подржавају свако повећање зарада радника, али сматрају да је минималац требало да буде већи.

- Мислимо да имамо све аргументе да најнижа плата треба да износи 550 КМ. Наравно да је то недостатно, али то је први корак да би смо сљедеће године стигли до износа од 600 КМ - истакла је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката.

Послодавци предлажу да, као у ЕУ, убудуће и код нас буде утврђена формула по којој се израчунава минимална зарада.

- Минимална зарада требало би да износи половину од просјечне плате - сматра Тривић.

Потпредсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Божо Марић итиче да се у ЕУ најнижа плата даје социјалним категоријама, те да то није вредновање рада.

- Сматрам да треба да утврђујемо најнижу сатницу, а не плату - наглашава Марић.

У Унији удружења послодаваца не кажу да таквих случајева нема, али сматрају да ће оваква одлука угушити нека мала предузећа. Из Владе за сљедећу годину најављују додатна средства из буџета за подстицај привреди.

- У наредној години ће из буџета Српске за помоћ привреди бити издвојено 30 милиона КМ по различитим основама - најавио је Радован Вишковић, предсједник Владе.

У Републици Српској званично има око 38-000 радника пријављених на минималну плату. Колико их стварно ради за тај износ, тешко је утврдити.