latinica  ћирилица
14/12/2019 |  19:44 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Програм реформи подразумијева сарадњу, али не и чланство у НАТО

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је вечерас да Програм реформи БиХ није никакав тајни документ о чланству у НАТО како тврди опозиција, те да је једина суштински важна ствар да се задржи исти ангажман овдашњих оружаних снага у активностима које Алијанса проводи заједно са партнерима у оквиру мировних мисија.

Цвијановићева, која је и потпредсједница СНСД-а, рекла је да постоји коалициони договор о томе када и под којим условима ће тај документ бити послат у Брисел.

- Тај програм је био упућен и појединим људима који су били функционери у досадашњем Савјету министара и они су имали прилику да га прочитају. Према томе, то је само покушај опозиције да се око Програма реформи направи нека велика прича, галама и тензија - рекла је Цвијановићева новинарима у Станарима коментаришући актуелну опозициону петицију која се потписује с циљем објаве Програма реформи БиХ.

Она је рекла да се Програм реформи односи искључиво на сарадњу са НАТО и не прејудицира никакво чланство у том војном савезу.

- Не подразумијева никакве посебне и другачије активности у односу на ствари које су до сада рађене. Када радите на реформи оружаних снага, то значи да јачате безбједносне капацитете, учествујете у мировнм мисијама и читав низ активности које је до сада БиХ предузимала - рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је Програм реформи више и у сваком случају безазлен у односу на документе које је усвајала опозиција, међу којима су они који се односе на спољну политику БиХ.

- Ту је слагано да постоји широки консензус и опредијељење када је ријеч о активацији МАП-а и чланству у НАТО. Они су унијели у документе које су усвајали ствари које апсолутно не одражавају истину - рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да Програм реформи није проблематичан и да говори о системским реформама које се требају спровести у оквиру друштва.

Цвијановићева је рекла да су такви документи већ потписивани са бројним страним факторима, те да се у њима овдашњим властима спомињу и сугеришу реформе у разним сегментима.

- Једина суштински важна ствар је управо та да се задржи исти ангажман наших оружаних снага у активностима које НАТО проводи заједно са партнерима у оквиру мировних мисија - рекла је Цвијановићева.