latinica  ћирилица
14/12/2019 |  19:47 ⇒ 20:12 | Аутор: РТРС

Позовимо 1435 - будимо људи и помозимо Душану

У сусрет празницима, имамо још једну прилику да покажемо хуманост. 35-огодишњем Душану Рајшићу из Бијељине, тренутно настањеном у Перту у Аустралији, потребна је наша помоћ. Новца за лијечење тешке болести нема, јер нема приватно здравствено осигурање.

У потрази за бољим животом, Душан се прије три године са супругом Далиборком преселио у Аустралију. Опака болест, прије годину дана, прекинула је све његове планове и снове. Ухватио се у коштац са карциномом који се са дебелог цријева проширио на друге органе.

Започета терапија у државној болници није дала резултате. Лијечење је могуће наставити у некој од приватних клиника, а нада постоји и у Њемачкој. Препрека је, међутим, новац. Душан није осигуран, а његово здравствено стање додатно  погоршала бактерија ешерихија коли. Уз њега су скоро два мјесеца мајка, сестра и сестричина за коју је Душан јако везан.

- Ми и даље покушавамо на све могуће начине да Душану обезбиједимо најбоље могуће лијечење, а тренутно због ослабљеног имунитета и лошег организма, он не може да путује, а за посебан медицински третман у авиону потребне су велике суме новца, око 200.000 долара, а ми тај новац тренутно немамо - наводи Душанова сестра Јелена.

Породица је за његову болест сазнала тек прије четири мјесеца јер је Душан желио да их поштеди бриге и стреса. Сви имају само једну жељу - да поново буду на окупу.

- Болест је тешка, али човјек се увијек нада и нада посљедња умире. Наду полажем у његову младост, вољу за животом и нашу подршку - каже Милан Рајшић, Душанов отац.

Цијела Семберија дигла се на ноге да помогне Душану. До сада је прикупљено 25.000 КМ, 1.350 евра, 100 долара и 100 швајцарских франака.

- Драго ми је што постоје хумани људи који желе да помогну. Моје је да испратим и да средства која дођу усмјерим на праву адресу. Надам се да ћемо успјети да скупимо новац и да ће Душан оздравити - истиче Дарио Јакишић из Фондације "Дарко Даре Бошко Вуковић". 

Душана је радио као сниматељ и монтажер у неколико бијељинских телевизија,па су се и његове колеге придружиле акцији прикупљања помоћи.

- Колико год је Душан нама помагао док смо радили с њим, сада би све колеге и остали требало да помогну њему, јер док год постоји нада за његово оздрављење треба да вјерујемо у то - каже Младен Крсмановић, сниматељ.

Апел за помоћ Душану кренуо је од друштвених мрежа, а онда су услиједиле акције на зеленој пијаци, продајне изложбе, турнири, концерти...

- Радо се сви одазивају позиву за помоћ. Морамо сви да помажемо једни другима јер се никад не зна коме ће помоћ бити потребна - истиче Јелена Тракиловић, диригент предсједник Удружења Одеум.

Прикупљени новац биће утрошен за Душаново даље лијечење - да ли ће то бити у некој од приватних клиника у Аустралији, или негдје друго зависиће од његовог здравственог стања. Акција прикупљања помоћи се наставља. У недјељу ће бити одржан турнир у одбојци, а крајем децембра у Броцу хуманитарни концерт.

До краја мјесеца активан је и хуманитарни број 1435. Будимо људи и пружимо му шансу да се бори за живот јер добро се добрим враћа.