latinica  ћирилица
14/12/2019 |  19:52 ⇒ 21:27 | Аутор: РТРС

Свој живот стављају на коцку да би спасили туђи

Кренули су у непознато, прије деценију и по са само четири члана. Данас броје преко 80 чланова спремних за сваки вид интервенције у води и на копну. Доказ за то је више од 350 спасавања, како код нас тако и у региону. Они су дио Републичке управе цивилне заштите - Спасилачка служба Волф из Фоче.

За њих је сваки дан динамичан - свој живот стављају на коцку да би спасили туђи. Ни тешки временски услови им никад нису били препрека, јер они имају само један циљ - у било ком тренутку спасити човјека у невољи.

- Постоји нешто у човјеку што га подстиче да помаже. Врло брзо се забораве лоши тренуци, а лијепи тренуци се памте, стичу се нова пријатељства. Замислите тај осјећај када помонете неком и спасите му живот. Тада добијате пријатеља до краја живота - прича Јагош Чомара, члан Волфа.

Његов колега Димитрије Остојић сагласан је да је помоћ другима у невољи оно што мотивише све њих.

- Неописив је осјећај када неком помогнеш и то је оно што ме храбри јер сам ту 24 сата - каже Остојић.

Анастасија Ћоровић једна је од десетак дјевојака које су равноправни чланови ове службе. Прије нешто више од годину дана се придружила Волфу и од тада је за њу сваки дан нови изазов.

- Феноменално искуство стекла сам у Руду током акције спасавања на ријеци у којој сам морала да тражим особу, а при том је потрага трајала неколико дана и било је захтјевно - прича Ћоровићева.

Спасилачка служба Волф основана је прије петнаестак година, а у ову причу кренуло се са четири члана. Данас их је близу 80. Ималу су више од 350 интервенција, не само у Српској већ и у региону.

- Сваки члан Службе има више од једне специјалности, тако да смо до сада имали огроман број спасилачких акција. Не престављају нам проблем ни ријеке ни неприступачни планински предјели. Ми смо једноставно 365 дана у приправности 24 сата дневно - наводи Ненад Иконић, руководилац Волфа.

Волф награде нису заобишле. Иконић је носилац ордена витеза међународног реда, док су признања стизала из Португала, Грчке и Италије, гдје су једини учествовали на међународним вјежбама. Ова служба је дио Републичке управе цивилне заштите Владе Републике Српске.