latinica  ћирилица
14/12/2019 |  21:58 | Аутор: СРНА

Папа не долази у Црну Гору без пристанка СПЦ

Ватикан њуз, официјелни портал који свакодневно извјештава о активностима папе Фрање и Римокатоличке цркве у свијету, сматра незамисливим да папа посјети Црну Гору без пристанка Српске православне цркве.

Да би то учинио, папа прво морао да посјети Србију, преноси Спутњик чланак Ватикан њуза о посјети премијера Црне Горе Душка Марковића Ватикану.

Ватикан њуз у тексту напомиње да српско православно становништво чини већину у Црној Гори, а да римокатолици имају само двије епархије са око 20.000 вјерника.

Према наводима овог портала, Црна Гора је једна од најмањих држава у Европи и да, иако је увела евро као валуту, још није постала дио ЕУ, те да папа никада није посјету ову земљу, независну од 2006. године.

- То би било незамисливо без пристанка Српске православне цркве. Да би то учинио, папа би прво морао да посјети Србију - закључује Ватикан њуз.

Црногорски премијер Душко Марковић саопштио је након аудијенције код папе да ће поглавар Римокатоличке цркве сљедеће године посјетити Црну Гору, као и да ће датум посјете бити усаглашен накнадно. Ту вијест пренијели су сви црногорски медији.