latinica  ћирилица
15/12/2019 |  08:09 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Крсни ход на ктиторску славу Манастира Сасе

Из Сребренице и Братунца јутрос је кренуло поклоничко пјешачење на ктиторску славу Манастира Свете Тројице у Сасама, гдје ће Свету архијерејску литургију служити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.
Манастир Сасе (Фото: esrebrenica.ba) -
Манастир Сасе (Фото: esrebrenica.ba)

Традиционални крсни ход организује се поводом ктиторске славе Светог цара Уроша Немањића.

Осим вјерника, на поклоничко путовање јутрос су отишли чланови сребреничког Српског културно-просвјетног друштва "Свети деспот Стефан Лазаревић" и братуначке Светосавске омладинске заједнице.

Ово је девета година да се пјешачи 15 километара дугом дионицом, преко Залазја и поред рудника олова и цинка у Сасама, на ктиторску славу Манастира Сасе.

На Залазју, код спомен обиљежја настрадалим Србима из овог села у два посљедња рата, ходочасници ће одати почаст убијеним и погинулим.

Колона ходочасника, која је кренула из Братунца, проћи ће кроз села Побрђе, Вољевицу и Бјеловац, а сусрет са сребренички ходочасницима планиран је код Рудника Сасе да би заједно препјешачили посљедња два километра.

Ходочасници ће у манастиру присуствовати Светој архијерејској литургији, а потом и славском обреду. Повратак је организован аутобусима.