latinica  ћирилица
15/12/2019 |  12:08 ⇒ 13:09 | Аутор: СРНА

Завршени "Дани Војина Комадине"

На Музичкој академији у Источном Сарајеву одржани су "Дани Војина Комадине" у оквиру којих је одржан и научни скуп на коме су учествовали гости из Србије, Украјине, Русије, Хрватске и БиХ.
"Дани Војина Комадине" - Фото: РТРС
"Дани Војина Комадине"Фото: РТРС

Члан Организационог одбора, магистар музике Пеђа Харт рекао је да је ове године покренут и научни скуп "Савремено и традиционално у музичком стваралаштву", који је већим дијелом посвећен проучавању стваралаштва Комадине.

- Задовољни смо одзивом гостију из Србије, Украјине, Русије, Хрватске и БиХ који су одржали веома успјешне и конструктивне сесије из области музикологије, музичке педагогије, музичке теорије и извођаштва - рекао је Харт.

Један од 26 излагача на научном скупу, био је Зоран Комадина који је гостима и студентима Музичке академије говорио о односу његовог оца према традицији и музичком насљеђу.

У оквиру манифестације одржан је и веома успјешан концерт на којем су сопран Клаудија Кркотић и пијаниста Соња Радојковић промовисале компакт диск "Тражим помиловање", вокални опус за глас и клавир Војина Комадине.

У завршном дијелу ове културне манифестације, која је реализована трећу годину заредом, професори на Музичкој академији Валентина Дутина и Ивана Церовић представиле су ауторски рад, књигу "Аналитички приказ музичког дјела кроз призму и интеракцију различитих музичких динамика", припреману око три године.

Војин Комадина рођен је 1933. године у Карловцима у Краљевини Југославији, а преминуо је у Београду 9. фебруара 1997. године.

Био је дугогодишњи професор на Музичкој академији у Сарајеву и члан Академије наука и умјетности Републике Српске од њеног оснивања.

За стваралачки рад вишеструко је награђиван. Као студент добио је неколико награда, а награђивана су његова дјела различитих жанрова - од музике за дјецу до музичко-сценских дјела.