latinica  ћирилица
15/12/2019 |  13:57 | Аутор: СРНА

Од понедјељка сунчано и изнад просјека топло

У Републици Српској и Федерацији БиХ (ФБиХ) у понедјељак се очекује сунчано вријеме уз даљи пораст дневне температуре ваздуха, чак и до 17 степени Целзијусових, што ће бити знатно изнад просјека за ово доба године.
Сунце - Фото: РТРС
СунцеФото: РТРС

Ујутро ће бити прохладно и суво, локално са маглом по котлинама. Током дана сунчано, осим у мјестима са маглом. Послије подне очекује се повећана облачност на западу, југозападу и југу, саопштено је из Републичког хидрометеоролошког завода.

Јутарња температура ваздуха од један до шест, на планинама испод нуле, а на југу до осам степени. Највиша дневна од девет до 14, на планинама од пет и виша, а локално на сјеверу и југу до 17 степени Целзијусових.

Дуваће слаб до умјерен, на планинама и јак јужни вјетар, поподне источни на сјеверу.

Топло за ово доба године задржаће се и у наредним данима. У уторак, 17. децембра, преовладаваће суво вријеме, а највиша дневна температура ваздуха од 10 до 15, локално на сјеверу и југу до 18 степени.

У сриједу, 18. децембра, током дана доћи ће до наоблачења и биће вјетровито. Највиша дневна температура ваздуха од девет до 14, на сјеверу до 16 степени. Током ноћи киша ће почети да пада на југу и југозападу, гдје се очекује и грмљавина, затим на западу, а до јутра наредног дана у већини предјела.

Слабијих падавина у четвртак, 19. децембра, биће на сјеверу и сјевероистоку, а обилнијих на југу. Њихов престанак прво се очекује на сјеверу, а нешто касније и на југу, па ће поподне бити и суначно. И даље ће се задржати релативно топло вријеме. Највиша дневна температура ваздуха од осам до 13, на сјеверу до 15 степени Целзијусових.

И на планинама ће наредне седмице ујутро и током дана температура ваздуха бити у плусу.

Према прогнози Федералног хидрометеоролошког завода, данас преовладава сунчано вријеме.

Температура испод нуле једино је забиљежена на Бјелашници гдје су у 13.00 часова измјерена минус два степена.

На Сокоцу и у Бугојну било је нула степени, у Зеници три, у Сарајеву четири, у Сребреници, Шипову и Бугојну пет, на Иван Седлу шест, на Хан Пијеску, у Фочи, на Чемерну и у Гацку седам, у Приједору, Мркоњић Граду и Српцу девет, у Добоју, Зворнику, Ливну и Санском Мосту десет степени.

У Бањалуци, Калиновику, Бијељини и Билећи измјерено је 11 степени, у Мостару, Тузли и Градачцу 12, у Требињу и Рибнику 13, у Бихаћу и Широком Бријегу 15 и у Грудама и Неуму 16 степени Целзијусових.