latinica  ћирилица
15/12/2019 |  15:44 ⇒ 20:10 | Аутор: СРНА

Којић: Дискриминација Срба у Хагу у систему кажњавања и условног отпуста

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић рекао је Срни да суд у Хагу наставља са примјеном двоструких аршина не само у систему кажњавања, већ и у обезбјеђивању основних права да осуђеним Србима након двије трећине издржане казне одобри условни отпуст.
Хашки трибунал (Фото: Flickr) -
Хашки трибунал (Фото: Flickr)

Којић је рекао да су та права ганантована и међународним правним актима, Статутом Хашког трибунала и законодавствима земаља у којима ова лица издржавају казну.

Он наводи да је очигледно да Србима не желе да одобре условни отпуст, уз образложење да нису изразили кајање за наводна кривична дјела за која су их теретили.

- Ту постоји и пракса да људе тјерају да признају извршење кривичног дјела иако су цијело вријеме доказног поступка доказивали да немају никакве везе са тим - рекао је Којић.

На крају крајева, подсјетио је он, и значајан број лица је осуђен за оно што их не доводи ни у какву везу са тим кривичним дјелом, посебно примјењујући наметнути институт удруженог злочиначког подухвата за који су искључиво оптуживани, а касније и осуђивани Срби.

- Наравно да нису признали кривично дјело и изражавали кајање за нешто са чим немају везе. Поставља се логично питање зашто да признају нешто са чим немају везе? Дакле, то је наметање силе у односу на чињенице и саме законске норме - истакао је Којић.

Он сматра да треба да се поштују основна људска права, наводећи да и европска затворска правила предвиђају да је издржавање казне основ ресоцијализације и да лица када изађу на слободу не долазе у искушење да поново почине кривично дјело.

- Тај сегмент треба да се гледа, а не шта је и како било на суђењу. Овдје је јасно да је присутна дискриминација - навео је Којић.

Он је рекао и да институције Српске и Србије немају никакве механизме у односу на условни отпуст, јер коначну одлуку о томе доноси предсједник Међународног механизма за кривичне судове, насљедник Хашког трибунала.

- Они имају искључиво право да на основу молби или захтјева за пријевремено пуштање на слободу то одобре или не. Није добра пракса да та лица чекају и по неколико мјесеци да добију било какав одговор у вези са условним отпустом. То бих могао разумјети у неком периоду када је Трибунал водио процесе, а данас знамо да у Механизму практично више нема процеса и чекамо другостепену пресуду генералу Ратку Младићу и понављање поступка у предмету "Станишић-Симатовић" - рекао је Којић.

"Вечерње новости" објавиле су да су Срби осуђени у Хашком трибуналу испунили услове за пуштање на слободу, пошто су одслужили двије трећине казне, али их Хаг не пушта.

Двије трећине казне одслужили су Радивоје Милетић, Сретен Лукић, Радослав Брђанин и Властимир Ђорђевић.

"Новости" наводе да неписано правило да се хашки осуђеници пуштају на слободу послије одлежане двије трећине казне престаје да се примјењује у посљедњих годину дана, када су на ред за излазак дошли српски држављани.