latinica  ћирилица
15/12/2019 |  16:03 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Зашто Шаровић није гласао против АНП

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић рекао је да би Мирко Шаровић, умјесто што даје најјефтиније популистичке изјаве, могао да објасни јавности у Републици Српској зашто за толико времена колико је сједио у Савјету министара није ставио на дневни ред Годишњи национални програм /АНП/ и гласао против њега, чиме би га заувијек скинуо са дневног реда.

- Морам да кажем да су најноторније глупости то да било ко каже да је Програм реформи БиХ АНП и да је то пут у НАТО. Дакле, понављамо да Програм реформи није АНП, није МАП, не води БиХ у НАТО, што су директно рекли руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов, као и изасланик државног секретара САД Метју Палмер - рекао је Ковачевић.

Он је рекао Срни да се слањем Програма реформи у БиХ у Брисел ништа неће догодити.

- То значи да се не ради о АНП-у, јер када пошаљете АНП у Брисел аутоматски се активира МАП. Реченицом Метјуа Палмера да се ништа неће догодити оног тренутка када програм реформи стигне у Брисел смо јасно добили потврду и од америчке стране да се не ради о АНП-у - рекао је Ковачевић.

Портпарол СНСД-а је истакао да је у питању усаглашени документ који предвиђа сарадњу са НАТО, најсличнију оној какву са Алијансом има Србија.

- И ми ћемо и у будућности да се понашамо на исти начин. Све ово што ради опозиција посљедњих дана предвођена СДС-ом је најјефтинији популизам, јер како можете позивати да се нешто предочи јавности за шта смо ми јасно рекли да ћемо предочити јавности, да ћемо тражити посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске, да ћемо тражити да се Народна скупштина Републике Српске изјасни о усклађености Програма реформи са Резолуцијом о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да су у СНСД-у увјерени да је Програм реформи БиХ у потпуности усклађен са Резолуцијом о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике Српске.

Ковачевић је подсјетио јавност да је члан Предсједништва БиХ који је долазио из Републике Српске, а који је био у највишем руководству СДС-а Борислав Паравац, још 2005. године на Предсједништву усвојио да је НАТО стратешки циљ БиХ. Ту реченицу је касније садржавао сваки документ који је говорио о сарадњи БиХ и НАТО-а.

- Ово је сада први документ који је усвојио Милорад Додик у којем пише да се чланство у НАТО не прејудицира, односно да се уопште не разматра. Тиме можемо рећи да је та ствар скинута са дневног реда - рекао је Ковачевић.