latinica  ћирилица
15/12/2019 |  17:30 | Аутор: СРНА

Шкоро: НДХ није била само фашистичка творевина

Кандидат за предсједника Хрватске Мирослав Шкоро изјавио је да НДХ није била само фашистичка творевина, иако историјске чињенице кажу да јесте, као и да би покренуо питање забране Самосталне демократске српске странке (СДСС).

Шкоро је рекао да је тачно да се поздрав "За дом спремни" користио у НДХ, али и да се као платежно средство користила куна, а да је химна била "Лијепа наша домовино".

- Историјске чињенице кажу да је НДХ била фашистичка творевина. Али није била само то - рекао је Шкоро за Слободну Далмацију.

Одговарајући на питање да ли му смета коалиција ХДЗ и Самосталне демократске српске странке, Шкоро је рекао да му смета етнобизнис.

- Сматрам да у демократији нико ни на који начин не би смио да буде привилегован ни дискриминисан. Лидер СДСС Милорад Пуповац хрватске држављане дијели на "наше" и "њихове". То је рецидив великосрпске агресије - рекао је Шкоро.

Он каже да би, да има законски основ, покренуо питање забране СДСС и било које странке.

- Пуповац је својим изјавама дестабилизовао уставноправни поредак. Недопустиво је у 21. вијеку Хрватима константно на нос набијати прошлост и стављати нас у контекст фашизма. Докле то? Па управо су Хрвати побиједили посљедњи фашизам у Европи - великосрпски - рекао је Шкоро.

Говорећи о плакатима на ћирилици које је поставило Српско народно вијеће (СНВ), Шкоро је рекао да плакати могу бити написани и на свахилију, али да је питање одакле новац за те плакате.

- Мени је неприхватљиво да припадници српске мањине у појединим дијеловима Хрватске живе страшно лоше, а СНВ троши огроман новац, и то добијен из буџета, на плакате који ваљда треба да послуже као провокација - тврди Шкоро.