latinica  ћирилица
16/12/2019 |  08:03 ⇒ 08:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Малта протјерује дјецу из Србије?

Двадесет двоје дјеце, поријеклом из земаља које нису чланица ЕУ, а међу којима је највише дјеце из Србије, немају право да више бораве на Малти јер њихови родитељи не зарађују довољно.
Валета, Малта (Фото: Drone View of Valletta Malta) -
Валета, Малта (Фото: Drone View of Valletta Malta)

То је први пут објављено још у септембру, а у међувремену, родитељи су формирали групу "Родитељи на Малти" и тражили од власти да прихвате њихове апликације или да им дају писани доказ да су одбијени како у септембру, тако и овог мјесеца, пише лист Тајмс оф Малта.

Ове недјеље многи родитељи су добили потврду да су њихови захтјеви за боравак дјеце одбијени, јер зарађују мање од законског минимума.

Породице које потичу из трећих земаља, држава које су изван ЕУ, морају да зарађују најмање 19.000 евра годишње, плус 3.800 евра за свако дијете.

Ова сума не укључује бонусе или прековремени рад.

Владици и Драгани Поповић, родитељима двије дјевојчице, који заједно зарађују 26.457 долара годишње, фалило је 143 долара да би достигли 26.000, што је законски минимум.

Владица Поповић је на Малти двије године, док су му се његова супруга и кћерке придружиле прије шест мјесеци и тражиле боравишну дозволу.

Због свега што се десило они су у шоку, нарочито јер се ради о малој суми новца, а како су рекли, њихова дјеца се због свега осјећају изоловано и депресивно.

Слично је и са другим породицама.

Александра Илић испричала је да се њена двогодишња кћерка Неда, рођена на Малти, у свим институцијама сматра “легалном“ пошто има личну карту, осим у Агенцији надлежној за држављанство и боравак.

- Не можемо да је пошаљемо назад у Србију, то није опција, зато што она не може да крене у школу тамо, једва говори српски. Говори енглески. Такође, немамо ни коме да је пошаљемо - испричала је Александра.

Маја Браун из одбора Заједнице Срба, покушала је да контактира агенцију и уговори састанак, међутим, како каже, не постоји воља да се проблем ријеши.

- Ова политика је очигледно дискриминаторска. Зашто Агенција не жели да размотри друге изворе прихода, попут издавања некретнина у другим земљама или уштеђевину? - рекла је Браун и оптужила повјереника за дјецу да није ни од какве помоћи, иако је Малта земља потписница међународних конвенција о заштити дјеце.

Она је истакла да је током протеклих неколико година уочила промјену унутар система – од једног који је прихватао стране раднике и њихове породице ка другом који их одбацује.

Један од оснивача организације “Родитељи са Малте“ Ана Здравковић каже да су родитељи скрхани и изгубљени и да не знају коме да се обрате.

- Очајни смо и тужни јер не знамо шта више да радимо. Не тражимо много, само нормалан и миран породични живот на Малти - испричала је Ана Здравковић.

Како се наводи, раније су постојали изузеци од ове политике, а одлуку о изузећу могао је да донесе директор владине агенције уколико су оба родитеља запослена, али не зарађују прописану суму, међутим политика је у међувремену пооштрена и бројним породицама нису били одобрени захтјеви зато што су њихови приходи били мањи од прописаних законом.

Тајмс оф Малта покушао је да контактира Агенцију у вези са овим случајем, али није добио никакав одговор.