latinica  ћирилица
16/12/2019 |  08:12 | Аутор: СРНА

Могућа поледица, смањена видљивост због магле

Саобраћај се јутрос на већини путева у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по мјестимично влажним коловозима, а због ниске температуре у јутарњим часовима могуће је формирање поледице, посебно у вишим предјелима, преко превоја, мостова надвожњака и на прилазима тунелима.
Путеви - Фото: РТРС
ПутевиФото: РТРС

Из Ауто-мото савеза Републике Српске упозоравају на мјестимично смањену видљивост због магле у котлинама, дуж ријечних токова и у вишим предјелима, а на дионицама у усјецима и поред камених косина, на повећану опасност од одрона земље и камења на коловоз.

На свим путевима из АМС возачима савјетују опрезну вожњу, прилагођену условима и стању на путу, уз обавезно посједовање зимске опреме.

Због изградње моста на ријеци Сави, измијењен је режим одвијања саобраћаја на ауто-путу Бањалука-Градишка, у зони насеља Чатрња и царинског терминала, па возаче из АМС моле да возе опрезније и спорије, те да поштују привремено постављену сигнализацију.

Ради укључивања и искључивања механизације која је нагажована на изградњи ауто-пута од петље Јоховац до петље Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на дионици магистралног пута Руданка-Добој један.

Због реконструкције раскрснице на споју ауто-пута Бањалука-Добој и магистралног пута Јоховац-Руданка, измијењен је режим одвијања саобраћаја на том магистралном путу.

Због санационих радова на магистралном путу Модрича један-Вукосавље /Јакеш/-Подновље-Шешлије-Јоховац-Руданка-Добој-граница Републике Српске/Федерације БиХ /Каруша/, измијењен је режим одвијања саобраћаја, уз постављену саобраћајну сигнализацију.

На дијелу магистралног пута Брчко-Бијељина, дионица Брчко-Доња Буковица, због радова на санацији коловоза, саобраћај се одвија наизмјенично једном траком.

У току су радови на реконструкцији моста краља Александра Првог Карађорђевића у Зворнику, због чега је измијењен режим одвијања саобраћаја на магистралном путу Каракај два-Дрињача.

Настављени су радови на дионици магистралног пута Дрињача-Милићи-Власеница, због чега се саобраћај одвија једном траком.

У току је изградња кружне раскрснице на споју магистралних путева Драготиња-Приједор-Козарац, Козарска Дубица-Приједор и Улице 29. новембар у Приједору, због чега се саобраћај одвија успорено, уз привремено постављену сигнализацију.

Деминирање терена изводи се на радилишту "Клакари Доњи 8, 13 и 14", општина Брод, због чега су привремене обуставе саобраћаја на дионици магистралног пута Брод-Оџак у времену од 8.00 до 15.00 часова, у интервалима 30 минута обуставе и 10 минута пропуштања саобраћаја.

Због изградње мини хидроелектране, на магистралном путу Котор Варош-Ободник измијењен је режим одвијања саобраћаја.

У току је изградња мале хидроелектране "Крупац" на ријеци Жељезници, због чега се саобраћај на дионици магистралног пута Крупац-граница Републике Српске /Богатићи/ на подручју општина Источна Илиџа и Трново одвија наизмјенично једном траком, уз постављене семафоре.

Због оштећења надвожњака код "НИС петрол" пумпе у Трну, саобраћај се преко надвожњака одвија једном саобраћајном траком, док теретна возила не саобраћају.

На регионалном путу Црна Ријека-Бјелајце саобраћај се одвија наизмјенично, једном траком, уз регулацију семафорима, а из АМС напомињу да су могуће краткотрајне обуставе и возаче моле за стрпљење и поштовање постављене саобраћајне сигнализације.

Сутра ће на овом путу од 11.00 до 16.00 часова бити обустављен саобраћај, а за вријеме обуставе возачи могу користити алтернативне правце Мркоњић Град-Јајце и Мркоњић Град-Чађавица-Бањалука.

Због активираних клизишта, једном траком наизмјенично саобраћај се одвија на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, крина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића.

У току су и радови на дионици регионалног пута Шековићи-Цапарде.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила је преусмјерен на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

На локалном путу Горња и Доња Пискавица, у мјесту Стрике, саобраћај се, због клизишта, одвија једном траком наизмјенично.

Због покретања клизишта, на локалном путу Сводна-Брезици, општина Нови Град, саобраћај се одвија једном траком.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-граница БиХ/Црне Горе /Шћепан Поље/, забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

Традиционална републичка превентивна кампања "Нити једна чаша прије вожње!", којом се жели указати на опасности управљања моторним возилом под дејством алкохола, почиње данас у 11.00 часова у бањалучком парку "Петар Кочић" конференцијом за новинаре и подјелом саобраћајно-образовних материјала.

На конференцији за новинаре говориће помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Наташа Костић, начелник јединице за послове безбједности саобраћаја МУП-а Републике Српске Горан Амиџић, генерални секретар АМС Републике Српске Ранко Бабић и директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске Милија Радовић.

Из АМС напомињу да ће конференцију отворити Бањалучанин Зоран Вујин који је био учесник у саобраћајној незгоди и остао трајни инвалид.

На подручју ФБиХ, на прелазу планинског превоја Борова глава на дионици Шуица-Ливно, учестали су изласци дивљих коња на коловоз, посебно у јутарњим и вечерњим часовима.

На магистралном путу Зеница-Немила, кроз тунел "Врандук", током дана саобраћа се двосмјерно од 5.00 до 21.00 час.

У времену од 21.00 до пола сата послије поноћи возила се пропуштају наизмјенично, док је у времену од 0.30 до 5.00 часова саобраћај кроз тунел обустављен.

За вријеме обуставе возила до 7,5 тона укупне масе користе обилазницу кроз насеље Тетово, а возила тежа од 7,5 тона преусмјеравају се на алтернативне правце Добој-Шићки Брод-Сарајево и Жепче-Завидовићи-Олово-Сарајево.

Спорије због радова саобраћај се одвија и на магистралним путевима Јајце-Црна Ријека /Здаљевац/, Кључ-Босански Петровац /Ланиште/, Сребреник-Орашје /у тунелу Орманица/ и Дољани-Метковић између граничних прелаза.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Због безбједносних разлога обустављен је саобраћај за теретна возила и аутобусе на граничном прелазу Брчко-Гуња.

Возачи који планирају путовање ван граница Републике Српске и БиХ имају могућност да провјере тренутно стање саобраћаја на 11 граничних прелаза - Градишка, Градина, Нови Град, Козарска Дубица, Костајница, Рача, Павловића мост, Зупци, Брод, Шепак и Каракај.