latinica  ћирилица
16/12/2019 |  10:55 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Горан Врачар добитник награде "Растко Петровић"

Књижевну награду "Растко Петровић" за 2019. годину добили су Горан Врачар из Источног Сарајева, Илија Шаула из Вест Честера у САД и Силвија Оташевић из Мајамија, док је награду за животно дјело добио Иво Мунћан из Темишвара, саопштила је данас Матица исељеника и Срба у региону.
Горан Врачар - Фото: СРНА
Горан ВрачарФото: СРНА

Врачар је награду добио за збирку пјесама "Исповест лудака", Шаула за роман "Мидар" и Оташевићева за роман за дјецу "Олимпијски сан", а Мунћан награду за животно дјело.

Награду "Растко Петровић" Матица исељеника и Срба у региону додјељује од 1996. године и то у три категорије: за животно дјело и за најбоље прозно и поетско дјело у претходној години, за српске ствараоце који живе и раде у иностранству, а од ове године и за ствараоце који пишу за дјецу и младе.

Годишњу повељу Матице исељеника и Срба у региону за достигнуће у области информисања добили су недјељник "Наша реч" у издању Савеза Срба у Румунији и електронски портал "Штајерске новице" у издању Штајерске заједнице из Марибора.

Награда ће лауреатима бити уручена на свечаности у Матици исељеника и Срба у региону 25. децембра.

Горан Врачар /55/, рођен је у Сарајеву, а објавио је роман "Седми дан", књигу поетских прича "Када ти јаве да сам умро", као и књиге поезије "Лет изнад Лукавичијег гнијезда", "Кад смо се вољели нас двоје" и "Исповест лудака".

Његову пјесму "Свјетла Сарајева" објавила је сарајевска група "Забрањено пушење", као прву на албуму "Шок и невјерица".

Добитник је награда на Видовданским сусретима Соколац, Задужбине "Јован Дучић" из Требиња, награде за најбољу необјављену збирку поезије коју додјељује Министарство културе Републике Српске и награде "Извор" за најбољу пјесму коју додјељује Представништво Републике Српске у Србији.

Члан је Удружења књижевника Републике Српске и предсједник Подружнице Удружења књижевника Републике Српске - Источно Сарајево.

Добитник награде за животно дјело Иво Мунћан рођен је 1943. године у Варјашу у Румунији.

Завршио је српску гимназију у Темишвару и Филолошки факултет Универзитета у Букурешту, а поред књижевности бави се публицистиком и преводилаштвом.

Добитник је великог броја награда и признања и од 1966. године објавио је 101 књигу поезије и прозе на српском и румунском језику.