latinica  ћирилица
16/12/2019 |  11:09 | Аутор: ТАНЈУГ

Брегзит на видику

Побједник парламентарних избора у Великој Британији премијер Борис Џонсон припрема свој тим с намјером да већ ове недјеље почне да уклања препреке за Брегзит.
Брегзит (фото: biba.org.uk) -
Брегзит (фото: biba.org.uk)

Вођа Торијеваца, оснажен добијеном већином која није виђена од Маргарет Тачер, данас треба да објави своју реконструисану владу, вјероватно на маргини других радњи зато што је његов приоритет да покрене кораке да се омогући излазак Велике Британије из ЕУ 31. јануара.

Он треба да разговара и са 109 новоизабраних конзервативних посланика, од укупно 365 посланичких мјеста освојених на управо одржаним изборима, и да од њих затражи да се баце на посао и остваре Брегзит за који је гласало 52 одсто Британаца на референдуму у јуну 2016. али чија реализација је отад у застоју.

- Премијер је био врло јасан, треба да одговоримо на повјерење владе и остваримо Брегзит. Зато ће први закон о коме ће нови посланици гласати бити споразум о повлачењу Велике Британије из ЕУ - рекао је владин извор.

Премијер жели прије Божића, и чак можда већ ове недјеље, да постави пред посланике документ који је усаглашен са Бриселом средином октобра а предвиђа неки разлаз послије 47 година.

Већа реконструкција владе би могла да се догоди послије 31. јануара, када Брегзит буде осигуран.

Прије него што се окрене Брегзиту новоизабрани Доњи дом Британског парламента треба прије свега да се састане у уторак и да изабере предсједника, а изузев неког изненађења очекује се да ће на то мјесто бити поново изабран Линдзи Хојл, лабуриста, који је изабран мјесец дана прије превремених парламентарних избора.

Хојл ће имати задатак да води понекад врло жустре расправе о Брегзиту, као што је радио његов претходник Џон Беркоу.

Затим ће сваки од 650 посланика изразити приврженост круни, процес који треба да траје неколико дана.

Џонсон би у четвртак могао да представи свој програм током традиционалног говора који чита краљица Елизабета Друга. Посљедњи такозвани краљичин говор, у коме влада представља свој програм, био је једва прије два мјесеца и обзиром да се приближава Божић уобичајена церемонија ће овог пута бити скраћена.

Џонсон треба да понови приоритет који понавља од доласка на власт у јулу, и неуморно током предизборне кампање - да се реализује Брегзит.

Такође ће као се очекује најавити мјере за побољшање националне здравствене службе као што је обећао.

Премијер је међутим искључио да ће понудити Шкотској други референдум о независности који тражи шкотска премијерка Никола Старџон, оснажена добрим изборним резултатима њене странке СНП која је за независност.

Старџон је рекла јуче да Џонсоново одбијање не значи крај те ствари и нагласила да Шкотска која је 2016. гласала 62 одсто да остане у ЕУ "не може да буде затворена у Великој Британији мимо своје воље".

Када Брегзит буде спроведен политички 31. јануара, Лондон и Брисел ће затим почети преговоре да дођу до трговинског споразума који ће дефинисати њихове односе послије прелазног периода предвиђеног до краја 2020.

Џонсон каже да ће постићи тај споразум без одлагања рокова. Он није, међутим, објаснио какав облик односа, близак или удаљен жели да има са 27 земаља чланица ЕУ. Више европских званичника већ су упозорили да ће сигурно бити потребне године за усаглашавање таквог договора.