latinica  ћирилица
16/12/2019 |  11:12 | Аутор: СРНА

Бањалука: Бесплатни здравствени прегледи за 27.000 грађана

У буџету града Бањалука планирано је 600.000 КМ за бесплатне превентивне здравствене прегледе грађана, а планирано је да у идућој години акцијом буде обухваћено више од 27.000 Бањалучана.
Прегледи - Фото: РТРС
ПрегледиФото: РТРС

Превентивни прегледи би, према програму Дома здравља Бањалука, у наредној години требало да почну у фебруару, а обухватили би мјештане од 18 до 70 година у насељима Булевар, Центар један и два за које би прегледи били организовани у Поликлиници, те мјесне заједнице Карановац /Љубачево/, Борковићи /Бистрица/, Пискавица /Горња Пискавица/, Врбања /Дебељаци/, Кола и Стричићи /Павићи/.

Акцију, која је покренута ове јесени на иницијативу града Бањалука, спроводи бањалучки Дом здравља.

Од октобра, када је почела акција, прегледи су обављени у Мотикама, Чесми /Ади/, Шарговцу /Дракулић/, Агином селу, Бочцу и Драгочају /Пријаковци/.

До сада, на превентивне прегледе одазвало се око 75 одсто становништва које је позвано. Грађани су изузетно задовољни пруженим здравственим услугама и организацијом рада", наводе из Дома здравља.

Из Дома здравља наводе да амбуланте у којима се обављају превентивни прегледи садрже сву потребну опрему за обављање ултразвучних прегледа, мамографије и других прегледа везаних за ову акцију.

- Мобилне тимове чине специјалисти гинекологије, радиологије, породичне медицине, техничари, лаборант и друго медицинско и немедицинско особље - додаје се у саопштењу.

Акција је фокусирана на најризичнија обољења, а то су кардиоваскуларна и малигна. Сви пацијенти добиће позив из амбуланте породичне медицине да се одазову на контроле.

Они који не добију позив, а улазе у обухваћену старосну категорију и желе да се прегледају, могу да се јаве у своју амбуланту породичне медицине и закажу преглед.

Из превентивних прегледа искључено је становништво које је већ обољело од малигних болести, кардиоваскуларних болести и дијабетес мелитуса, затим грађани код којих је урађена дијагностика на ове болести и други превентивни прегледи у једној години, те труднице и породиље до шест мјесеци након порода.