latinica  ћирилица
16/12/2019 |  12:26 | Аутор: sputniknews.com

Русија развила систем за предвиђање рата

Министарство одбране Русије направило је систем за прогнозирање, који захваљујући бази података може да предвиди вријеме и мјесто почетка оружаних сукоба у разним деловима свијета, рекао је министар одбране Русије Сергеј Шојгу.
Сергеј Шојгу         (Фото:intermagazin.rs) -
Сергеј Шојгу (Фото:intermagazin.rs)

- Ако у базу унесемо све податке о акцијама групе у Југославији (када се то догодило, број бродова, носача, ракета, у које доба дана се догодило, како се одвијало), онда је она као "будилник" - зазвони и обавијести: Знате, веома је слична ситуација у том и том дијелу свијета, јер се ради о истом броју бродова, носача авиона, авијације, носача крстарећих ракета, високопрецизног оружја. Стога постоји велика вјероватноћа да ће се у том дијелу свијета догодити исто што је било и у Југославији - истакао је Шојгу.

Према његовим ријечима, не ради се само о прогнози, него о моделу који предвиђа израду механизма за реаговање у таквим ситуацијама.

- Израђује се модел, који не само да одређује такве "вруће" тачке у свијету, него и развија механизме реаговања, узимајући у обзир грешке које су раније направљене, како их сада не бисмо поновили - објаснио је министар.

Он је такође додао да Министарство одбране Русије има техничке могућности, које ће дозволити да се скупљају и систематизују неопходне информације и подаци.