latinica  ћирилица
16/12/2019 |  13:30 ⇒ 13:42 | Аутор: РТРС

Град Бањалука удвостручује износе за вантјелесну оплодњу

Град Бањалука ће у наредној години удвостручити појединачне износе за суфинансирање процеса вантјелесне оплодње.
Вантјелесна оплодња - Фото: РТРС
Вантјелесна оплодњаФото: РТРС

Према најавама из Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт, појединачни износи за вантјелесну оплодњу у идућој години могли би ићи до 5.000 KМ, умјесто досадашњих 2.500 KМ.

С обзиром на то да Фонд здравственог осигурања Републике Српске сада финансира и трећи покушај вантјелесне оплодње, ове године смо добили само осам захтјева за суфинансирање.

На тај начин добијамо могућност да повећамо појединачне износе подршке, а тај приједлог ћемо упутити на разматрање Скупштини града – рекао је начелник Одјељења за образовање, здравство, омладину и спорт Драган Бањац.

Он истиче да је помоћ при биомедицински потпомогнутој оплодњи један од најважнијих сегмената пронаталитетне политике и указује да право на помоћ имају жене до 42 године старости.

- Желимо да унаприједимо тај процес односно да помогнемо паровима који имају проблеме да то ријеше на најбољи начин и стекну потомство. Прошле године смо за вантјелесну оплодњу издвојили укупно 100.000 марака у градском буџету, међутим искориштено је само 20.000, због тога што Фонд здравственог осигурања Српске финансира три покушаја вантјелесне оплодње. Подсјећам, да смо у 2018. години подржали свих 35 захтјева који су поднесени на јавном конкурсу – истиче Бањац.