latinica  ћирилица
16/12/2019 |  13:36 ⇒ 13:40 | Аутор: klix.ba

Алуминиј одбио понуду Израелаца, радници очекују отказе

Двјестотињак радника Алуминија д.д. Мостар окупило се данас испред главног улаза у фабрички круг док се одржавао састанак Надзорног одбора. Ово тијело одбило је нову понуду Абрахам групације те угасило и посљедњу наду радника да крај године неће донијети и отказе.
Мостар Алуминиј (фото:jabuka.tv) -
Мостар Алуминиј (фото:jabuka.tv)

Како је казано радницима послије састанка, понуда Абрахам групе није прихваћена због правних недоумица око начина изнајмљивања ливнице која је била главни дио нове понуде.

- Кажу да ће наставити преговоре, али радници немају толико времена - казала је представница радника Тања Јовановић нагласивши како ће се до 31. децембра наставити преговори.

Извјесно је да ће се крајем децембра радници добити рјешења о отказу, али да ће по основу отказног рока наставити радити до средине јануара. Није искључен ни поновни излазак радника на улице.

- Радници више немају ни времена ни воље ни жеље. Не видим да постоји воља да се ријеши нешто о покретају производње. Шаљу на нас на биро рада и ван наше државе - казала је Јовановићева.

Радници су вјеровали да је нова понуда израелске Абрахам групације, која представља кинеског инвеститора, реална те да постоји нада да ће компанија наставити пословати.

- Наши захтјеви су да се понуда која је достављена прихвати. Ми желимо радити, а не ићи на биро рада. Како сазнајемо нова понуда не захтијева субвенције електричне енергије које су раније Влади Федерације БиХ биле неприхватљиве - казала је раније представница радника.

Како сазнаје портал Кликс, нова понуда укључивала је изнајмљивање ливнице на дужи рок, а инвеститор би наредном периоду одређеном динамиком настојао санирати дуг компаније. За ливницу је заинтересована и широкобријешка компанија ФЕАЛ.

Алуминију д.д. Мостар због дуга већег од 400 милиона марака 10. јула искључена је струја, а у наредном периоду компанија је изгубила око 500 радника. Некада најбогатија херцеговачка компанија данас запошљава 350 радника.