latinica  ћирилица
16/12/2019 |  14:31 | Аутор: ТАНЈУГ

Поводом случаја "Малта", реаговало Министарство спољних послова Србије

Министарство спољних послова је од надлежних малтешких органа затражило хитно обавјештење о прописима којима је регулисан боравак страних држављана на Малти, као и о процедури неопходној за регулисање питања на која су српски држављани који раде у тој земљи указали.

Конзуларне консултације заказане су за 27. јануар наредне године, а ријеч је о све учесталијим жалбама српских држављана који бораве и раде у Републици Малти, на третман породица са малољетном децом "због недовољних прихода на годишњем нивоу".

МСП у саопштењу за медије наводи да је ријеч о унутрашњим прописима Малте који се односе на држављане свих држава које нису чланице ЕУ, а који су у надлежности органа задуженог за издавање боравишних дозвола - Идентитy Малта.

- Имајући у виду комплексност овог питања, Министарство спољних послова је раније већ иницирало конзуларне консултације са Малтом преко амбасаде у Риму која покрива Малту, како би се ово и друга питања с малтешком страном размотрила и пронашло решење.

Ова иницијатива је прихваћена, па су конзуларне консултације заказане за 27. јануар 2020. године - наводи се у саопштењу.

МСП је упутило молбу малтешким органима власти да размотре могућност одлагања доношења одлука у вези са овим питањима до обављања конзуларних консултација и рјешавања проблема.

На рјешавању овог питања ангажован је и почасни конзул Републике Србије на Малти, наведено је у саопштењу МСП.