latinica  ћирилица
16/12/2019 |  15:29 | Аутор: СРНА

Позитивна мишљења за ратификацију низа споразума

Чланови Комисије за спољне послове Представничког дома парламента БиХ данас су на сједници у Сарајеву дали позитивно мишљење и предложили Представничком дому да да сагласност за ратификовање низа међународних споразума БиХ са другим земљама, институцијама и организацијама.
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu) -
Заједничке институције БиХ (Фото: moderndiplomacy.eu)

Из парламента БиХ саопштено је да је сагласност, између осталог, дата на уговор о амандману и приступању уговору о гранту од 15. фебруара 2011. године између БиХ, предузећа "Водовод и канализација" из Бијељине, Републике Српске, Европске банке за обнову и развој за подршку пројекту "Бијељина фаза два - постројење за пречишћавање отпадних вода и проширење мреже".

Дата је сагласност и на уговору о гранту /Пројекат побољшања енергетске ефикасности у Болници Зеница/ између БиХ и Европске банке за обнову и развој, који се односи на инвестициони грант из Регионалног програма за енергетску ефикасност за западни Балкан.

Сагласност је дата и за амандман број два на уговор о финансирању између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке, закључен 5. октобра 2011. године у Луксембургу и 25. октобра 2011. године у Сарајеву - Пројекат Болнице у Републици Српској, као и амандман број два на уговор о финансирању између БиХ и Републике Српске и Европске инвестиционе банке закључен 22. септембра 2010. године у Луксембургу/Сарајеву - Водовод и канализација Републике Српске.

У истом пакету налази се и уговор о кредиту закључен 20. октобра 2009. године за пројекат изградње система за одсумпоравање димних гасова за Термоелектрану "Угљевик" у вези с продужењем рока исплате између БиХ и Јапанске агенције за међународну сарадњу /ЈИЦА/.

Комисија за спољне послове затражила је од Министарства финансија и трезора БиХ да до наредне сједнице Представничког дома достави информацију о укупној вриједности међународних финансијских уговора који треба да буду ратификовани.

Од Министарства финансија и трезора затражено је и да, у року од 15 дана, достави Комисији информацију о евентуалним финансијским штетама којима је БиХ изложена по основу чекања на ратификовање ових међународних финансијских уговора.