latinica  ћирилица
16/12/2019 |  15:35 ⇒ 15:43 | Аутор: СРНА

Побратимљене основне школе са највише ђака у Српској и Србији

Двије школе са највећим бројем ученика у Српској и Србији - бањалучка Основна школа "Бранко Радичевић" и Основна школа "Никола Тесла" из Винче код Београда, потписале су данас у Бањалуци Повељу о сарадњи и братимљењу, с циљем изградње јаче везе међу школама, ученицима и наставницима.
Братимљење школа - Фото: РТРС
Братимљење школаФото: РТРС

Повељу су потписали вршилац дужности директора бањалучке школе Наташа Зрнић и директор Основне школе из Винче Драгољуб Гачић, у присуству савјетнице министра просвјете и културе Републике Српске Бранке Топић Павковић и начелнице Одјељења за основно образовање и васпитање Гордане Дукић.

- Повеља ће допринијети јачању братског односа Срба који живе са обје стране ријеке Дрине - рекла је Павковићева.

Павковићева је истакла да Повеља представља начин за повезивање школа, јачање њихове сарадње на унапређењу наставног процеса и будуће размјене наставника и ученика.

- Министарство просвјете и културе Републике Српске даје пуну подршку оваквом виду јачања веза школа, као и свим другим активностима које воде ка унапређењу квалитета образовања - рекла је Павковићева.

Она је нагласила да је основни циљ братимљења школа подстицање едукативне и наставне сарадње школа из Републике Српске и Србије.

Зрнићева је изразила задовољство због братимљења двије најбројније школе у Републици Српској и Србији, нагласивши да ову бањалучку школу похађа 1.814 ученика, а Основну школу "Никола Тесла" из Винче 2.400 ученика.

Она је истакла да је циљ потписивања Повеље унапређење сарадње и односа између двије школе, јачање односа Републике Српске и Србије, те очување заједничких историјских и културних вриједности српског народа.

- Ово је један од начина и да ученици спознају вриједност јединства српског народа - истакла је Зрнићева.

Гачић је изразио задовољство због потписивања Повеље и прилике за унапређење сарадње ове двије школе, што ће додатно оснажити и сарадњу Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске, који су то и иницирали.

Он је рекао да ће наставници и ученици школе из Винче дводневну посјету Бањалуци искористити као увод за предстојећу, дуготрајну сарадњу.

У оквиру свечаности потписивања Повеље о сарадњи о братимљењу двије школе изведен је пригодан умјетнички програм који су припремили домаћини - ученици и наставници Основне школе "Бранко Радичевић".